неделя, 27 януари 2019 г.

ЛАВА КЕЙК

ЛАВА КЕЙК





за 6 бр във формички за мъфини

2 яйца
2 жълтъка
50 г брашно
1 с.л. какао
80 г захар
1 пакетче ванилена захар = 20 г
100 г краве масло
100 г черен шоколад
1 щ. сол
1 с.л. коняк

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Шоколада се начупва на кубчета в малък съд, който се поставя в друг съд с вода и се слага на огъня. Маслото е добре да е меко със стайна температура, ако не е се нарязва на кубчета и се прибавя към шоколада. Така заедно се разтопяват на водна баня до гладкост. Оставя се да се поохлади.
През това време двете яйца и жълтъците, заедно със захарта и ванилената захар се разбиват много добре с миксер до изсветляване на сместа.
Постепенно се прибавя масления шоколад на тънка струйка и лъжица коняк.
Накрая се прибавя по малко от брашното, предварително пресято с какаото и щипка сол.
Формички за мъфини /ползвах от алуминиево фолио, за еднократна употреба/ се намазват с малко меко краве масло и се поръсват с какао на прах.
Сместа се разпределя във формичките по равно.
Слагат се в загрята фурна на 200 градуса и се изпичат за 7 минути.





Няма коментари: