МЕДЕНИ ЗВЕЗДИ И МЕДЕНИ ЕЛХИЧКИ
Какво по-хубаво от туй да му е медено на човек?!
Е, има сигурно за някого си нещо друго, което да му е още
по-хубаво! Какво по-хубаво от това, когато звезди блестят в небето?! О, със
сигурност, на някого радост носи му и сияйната луна. Тази вечер тука съм, една, топла
и отново медена! Нищо, че е вън студено и я няма бялата луна. Щом сладка вечерта
и споделена е, тогаз какво по-хубаво от туй, една звезда да имаш и пътека чиста,
там, до бялата елха!
Когато навънка е студено, в сърцето да ви бъде топло!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:
чашата е с вместимост 220 мл
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. пудра захар
120 мл. олио
3 с.л. пчелен мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. лимонов сок
2 яйца
2 прахчета ванилия
ЗА СЛЕПВАНЕ:
200 г сладко /конфитюр/
течен шоколад
Брашното се пресява и се оформя като легенче. В него се прибавят двете яйца разбити с вилица. Сипва се и захарта, три пълни супени лъжици течен мед, ванилията, олиото и содите, угасени с 2 с.л. изцеден сок от пресен лимон или със сок от тубичка.
Разбърква се всичко и се събира в тесто. Прехвърля се на плота, леко набрашнен с малко допълнително брашно и се замесва до гладко тесто.
Тестото се разточва на тънка кора 4-5 мм отново върху набрашнен плот. С формичка на звезда се нарязват 25 бр бисквити. Разбира се, че всеки може да си избере каква форма да имат меденките. Аз днес реших да са звезди.
Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Изпичат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 7 минути, до съвсем леко зачервяване. Като са топли са леко меки, но скоро стават твърди.
На следващата доза от 25 бр звезди в средата се прави дупчица с формичка на цветче с много малък размер.
Така се изпичат 50 бр цели - за гръбчета и 50 бр звезди с дупчица по средата, които ще бъдат отгоре.
Изпечените медени звезди се слепват по две. На цяла звезда се слага в средата малко конфитюр а отгоре се поставя звезда с дупчица, така че в отворчето да влезе малко сладко.
Ще имаме 50 броя медени звезди.
Реших с формичките за маргаритки да нарежа с 3 различни големини бисквитки от остатъчното тесто - получиха се по 13 бр от трите размера.
Слепих дребните маргаритки по три една върху друга с малко течен шоколад Нутела. Поставят се една върху друга, като най-отдолу се слага най-голямата бисквитка, а върху нея се подреждат другите две по-малки. Така се получиха 13 бр елхички, колкото да има малко разнообразие.
Леко ги поръсих с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар