вторник, 25 декември 2018 г.

ПЕЧЕН ЧИЙЗКЕЙК

ПЕЧЕН ЧИЙЗКЕЙК





ЗА БЛАТА:

чаени бисквити с какао - 250 г
100 г краве масло
2 с.л. смлени бадеми
2 с.л. смлени орехи

ЗА КРЕМА:

4 пакетчета крема сирене
4 айца
180 г захар
2 прахчета ванилия
350 г заквасена сметана

360 г сладко от боровинки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За този чийзкейк с размер на тавичката - 25 см, ползвах:

- бисквити с какао - макси "Престиж"
- крема сирене "Варна"
- заквасена сметана "Олимпус"

Бисквитите се смилат с блендер или с орехорезачка, както и бадемите и орехите. Смесват се добре с маслото, престояло на стайна температура.
Дъното на тортена форма /с падащо дъно/ се покрива с хартия за печене и върху нея се разстила бисквитената основа, като се притиска и заглажда с лъжица.
Крема сиренето се разбива с миксер на най-ниски обороти, заедно със захарта и ванилията. Едно след друго се прибавят яйцата и се разбива за кратко. Добавя се и заквасената сметана, предварително разбъркана с лъжица, за да е кремообразна. Всичко се разбива за кратко до еднаквост на сместа.
Полученият крем се излива върху бисквитения блат.
Сладкишът се изпича в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 50 минути.
Пекох на второ ниво във фурната отдолу нагоре с вентилация.
Под решетката, на която е поставен сладкишът, т.е. на по-долното ниво, поставих тавата от фурната с 2-3 ч.ч. студена вода в нея, защото от бисквитения маслен блат е възможно да потече малко масло, а то е достатъчно да задими във фурната, ако попадне на дъното.
След като изстине кейка, се прибира в хладилника за 3-4 часа.


изпечен, чака си боровинковото сладко 

Върху белия крем се нанася сладкото от едно бурканче боровинки и отново се прибира в хладилника.






Няма коментари: