сряда, 12 декември 2018 г.

КОРЕКОМКИ ФУНИЙКИ

КОРЕКОМКИ ФУНИЙКИ



Този път тези, на пръв поглед, лесни дребни сладки, аз погледнах през една моя фуния, та затова реших да ги разнообразя и да ги оформя като мънички фунийки. Даже и пълнеж си имат - сладко от кайсии. И ето, играчка и занимавка, да ти види окото. Да, но, действайки бързичко, не е кой знае колко отегчително. Важното е, че на финалната права, строени и подредени в паницата, като че ли ти се усмихват една голяма купчина сладурчета.


необходими продукти:

250 г крема сирене
250 г краве масло
10 г бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
1 пакетче ванилена захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200 мл - около 350 г/
1 ч.ч. кристална захар - за овалване
1 к.ч. сладко от кайсии


начин на приготвяне:

Брашното се пресява. В него се поставя мекото краве масло и две пакетчета крема сирене. Бакпулвера се угася с една лъжица лимонов сок и се добавя. Прибавя се и ванилията и всичко се размачква с пръстите на ръцете, докато накрая се събере в лепкаво тесто. Доомесва се с още малко брашно до гладко тесто.

Тестото се разделя на две части.
Всяка се разточва върху плота, поръсен със 3-4 щипки захар на кора с дебелина 3-4 мм. Изрязват се кръгчета с кръгла форма с ринг или чаша. Аз ползвах метална купичка за крем карамел и това ми беше диаметъра. Всяко кръгче се срязва през средата и се получават две части. всяка полусфера се топва в купичка с кристална захар и се завива в началото на метална фунийка. Може да се направят е мънички такива, като за целта може да се ползва алуминиево фолио /както се вижда на снимката/. Те са теснички, колкото да ти влезе пръстчето и са дълги 3 см.



От горната страна фунийката също се потапя в кристална захар и така всички се подреждат в тава върху готварска хартия, като тази страна, където е снадката на тестото и там, където не е потопено в захар да остане отдолу.
Изпичат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 12 минути всяка тава.
Излязоха ми 3 тави.
Третата я направих с онези корекомки, тъй наречените "балеринки".
Те се приготвят, като се се изрязва от тестото кръгче с чаша /с 5-6 см ширина на отвора/. Потапят се в захар и се прегъват на две. Едната страна отново се потапя в захар и се прегъва на две. Прищипват се леко крайчетата, че като се пекат, малко се разтварят. Отново тази част на сгънатото, която ще е отгоре се топва в захар и се подреждат в тавата.

Изпечените мънички корекомски фунийки се отделят лесно от металните формички.


Дойде ред на запълването им със сладко.
С дръжката на чаена лъжичка се гребва от желаното сладко и се пълнят корекомките фунийки.
Ето ги, готови са! Харесват ми така. Надявам се и на вас!






Няма коментари: