Не може всичко да е равно и да бъде гладко,
щом има ден и вечер, след светлото е тъмно.
Добре е след горчивото да вкусиш сладко,
да стигнеш долина, когато било ти е стръмно!
И няма как по пътя ни да има рози само,
и няма как да бъде само бяла пролет.
Днес хубаво е, щом до твойто рамо,
притихнала съм аз след дългия си полет!
След толкова отминали и есени, и зими,
отново чакам нашто гларусово лято -
там, край лехата с нацъфтели маргарити,
грейнали в очите ми, разлюлени с вятъра!
Днес няма да ти кажа, че те обичам!
Ще ти пожелая да си здрав!
Ще си пожелая да си до мен!
Ванкис, Честит Рожден Ден!
Ще ти пожелая да си здрав!
Ще си пожелая да си до мен!
Ванкис, Честит Рожден Ден!
ТОРТА С КАРАМЕЛЕН СИРОП
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
6 бр яйца
230 г брашно
250 г захар
60г разтопено краве масло
50 мл прясно мляко
4 прахчета ванилия
10 г бакпулвер
ЗА СИРОПА:
6 с.л. захар
1 с.л. краве масло
250 мл вода
2 с.л. коняк
ЗА КРЕМА:
500 г крем маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
6 с.л. захар
цели череши от конфитюр
ЗА УКРАСА:
ягоди, нар, бонбони, шоколад,
50 г нарязани бадеми
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Добре е продуктите да са престояли един-два часа на стайна температура.
Белтъците се отделят и се разбиват с миксер, първо на ниска степен, като постепенно се увеличават оборотите. Когато станат като сняг се прибавя захарта и се доразбиват до получаване на остри връхчета. Един след друг се прибавят жълтъците.
Маслото се разтопява и се смесва с млякото, след което се прибавя към белтъка.
Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и на 5-6 порции се добавя към сместа. Разбърква се много добре с шпатула, а не с миксера.
Сместа се сипва в тортена тавичка, застлана с хартия, намазана с краве масло, както и стената.
Изпича се блат на 180 градуса за 30 минути. Аз пека на второ ниво на фурната отдолу нагоре, с вентилация.
/Тук ще кажа, че блатът в средата се наду. Ето, какво направих. С остър нож изравних, като отстраних калпачето. Него ползвах за плънка на тортата. Нарязак го на филии и ги подредих върху крема между двата блата./
Блатът се срязва напречно на две.
Приготвя се сиропа:
В малък съд се слага захарта и маслото да се карамелизира. Добавя се гореща вода и тогава карамела ще се втвърди. Оставя се да кипне, като се разбърква, докато се разтопи карамела. Накрая се прибавя коняка.
За крема:
В отделна купа се разбива сладкарската сметана с миксера.
В друга купа се разбива крема маскарпоне с 4 с.л. пудра захар.
Лъжица по лъжица се прибавя от разбитата сметана към маскарпоне и се доразбива до хубав крем.
СГЛОБЯВАНЕ:
Първият блат се поставя в тортена чиния и се напръсква със сироп. Нанася се крем, а върху него се подреждат цели черешки от сладко. Тук между двата блата подредих онези нарязани филии, за които писах по-горе. Напръсках ги и тях с малко сироп. Слага се отново крем, малко черешки и се поставя вторият блат.
Отгоре се нанася останалия крем и цялата торта отстрани леко се измазва с крем.
Украсява се по желание.
Облепих със запечени нарязани бадеми.
Отгоре поставих няколко ягоди, нар, бонбони "Фереро Роше" и шоколадов надпис.
Надпис от шоколад, който да бъде поставен на тортата, може да се направи по следния начин:
Няколко кубчета шоколад се разтопяват на водна баня. Загрява се вода в малък съд на огъня и се оттегля. В друг съд се начупва шоколад и той се потапя в горещата вода. Оставя се така за известно време и шоколадът ще омекне.
Втечнения шоколад се сипва в малка фунийка от готварска хартия. Връхчето се залепва с тиксо, след което се отрязва съвсем малко от връхчето.
С молив се изписва надпис върху парче от хартия за печене. Хартията се обръща обратно, т.е. с опаковата страна нагоре и се рисува с шоколада върху прозрачния обратен надпис. Малко е странно, но като се следват линиите, се получава. Направих също цифри и няколко листенца по същия начин.
Шоколадовите фигурки се оставят да се охладят и да стегнат.
За да се постави надписа върху тортата, той се поставя така, че да залепне на мястото, където ще бъде, като се притиска съвсем леко. След това хартията се отстранява много внимателно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар