вторник, 11 декември 2018 г.

ТОРТА С КАРАМЕЛЕН СИРОП

Не може всичко да е равно и да бъде гладко,
щом има ден и вечер, след светлото е тъмно.
Добре е след горчивото да вкусиш сладко,
да стигнеш долина, когато било ти е стръмно!
И няма как по пътя ни да има рози само,
и няма как да бъде само бяла пролет.
Днес хубаво е, щом до твойто рамо,
притихнала съм аз след дългия си полет!
След толкова отминали и есени, и зими,
отново чакам нашто гларусово лято -
там, край лехата с нацъфтели маргарити,
грейнали в очите ми, разлюлени с вятъра!

Днес няма да ти кажа, че те обичам!
Ще ти пожелая да си здрав!
Ще си пожелая да си до мен!
Ванкис, Честит Рожден Ден!

ТОРТА С КАРАМЕЛЕН СИРОП




размера на тавичката е 24 см.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТА:

6 бр яйца
230 г брашно
250 г захар
60г разтопено краве масло
50 мл прясно мляко
4 прахчета ванилия
10 г бакпулвер

ЗА СИРОПА:

6 с.л. захар
1 с.л. краве масло
250 мл вода
2 с.л. коняк

ЗА КРЕМА:

500 г крем маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
6 с.л. захар
цели череши от конфитюр

ЗА УКРАСА:

ягоди, нар, бонбони, шоколад,
50 г нарязани бадеми

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Добре е продуктите да са престояли един-два часа на стайна температура.
Белтъците се отделят и се разбиват с миксер, първо на ниска степен, като постепенно се увеличават оборотите. Когато станат като сняг се прибавя захарта и се доразбиват до получаване на остри връхчета. Един след друг се прибавят жълтъците.
Маслото се разтопява и се смесва с млякото, след което се прибавя към белтъка.
Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията и на 5-6 порции се добавя към сместа. Разбърква се много добре с шпатула, а не с миксера.
Сместа се сипва в тортена тавичка, застлана с хартия, намазана с краве масло, както и стената.
Изпича се блат на 180 градуса за 30 минути. Аз пека на второ ниво на фурната отдолу нагоре, с вентилация.
/Тук ще кажа, че блатът в средата се наду. Ето, какво направих. С остър нож изравних, като отстраних калпачето. Него ползвах за плънка на тортата. Нарязак го на филии и ги подредих върху крема между двата блата./
Блатът се срязва напречно на две.

Приготвя се сиропа:
В малък съд се слага захарта и маслото да се карамелизира. Добавя се гореща вода и тогава карамела ще се втвърди. Оставя се да кипне, като се разбърква, докато се разтопи карамела. Накрая се прибавя коняка.

За крема:
В отделна купа се разбива сладкарската сметана с миксера.
В друга купа се разбива крема маскарпоне с 4 с.л. пудра захар.
Лъжица по лъжица се прибавя от разбитата сметана към маскарпоне и се доразбива до хубав крем.

СГЛОБЯВАНЕ:

Първият блат се поставя в тортена чиния и се напръсква със сироп. Нанася се крем, а върху него се подреждат цели черешки от сладко. Тук между двата блата подредих онези нарязани филии, за които писах по-горе. Напръсках ги и тях с малко сироп. Слага се отново крем, малко черешки и се поставя вторият блат.
Отгоре се нанася останалия крем и цялата торта отстрани леко се измазва с крем.
Украсява се по желание.
Облепих със запечени нарязани бадеми.
Отгоре поставих няколко ягоди, нар, бонбони "Фереро Роше" и шоколадов надпис.



Надпис от шоколад, който да бъде поставен на тортата, може да се направи по следния начин:
Няколко кубчета шоколад се разтопяват на водна баня. Загрява се вода в малък съд на огъня и се оттегля. В друг съд се начупва шоколад и той се потапя в горещата вода. Оставя се така за известно време и шоколадът ще омекне.
Втечнения шоколад се сипва в малка фунийка от готварска хартия. Връхчето се залепва с тиксо, след което се отрязва съвсем малко от връхчето.

С молив се изписва надпис върху парче от хартия за печене. Хартията се обръща обратно, т.е. с опаковата страна нагоре и се рисува с шоколада върху прозрачния обратен надпис. Малко е странно, но като се следват линиите, се получава. Направих също цифри и няколко листенца по същия начин.
Шоколадовите фигурки се оставят да се охладят и да стегнат.
За да се постави надписа върху тортата, той се поставя така, че да залепне на мястото, където ще бъде, като се притиска съвсем леко. След това хартията се отстранява много внимателно.











Няма коментари: