СВИНСКА ПЛЕШКА С ОРИЗ И БУЛГУР
800 гр свинско месо /плешка без кост/
1 ч.ч. непълна ориз
1 ч.ч. непълна булгур
10 стръка пресен лук
5 стръка пресен чесън
5-6 стръка девесил
1 с.л. зеленчукова вегета
4-5 с.л. олио
черен пипер, сол
Месото се нарязва на късчета и се слага в плитка тенджера на
огъня с малко олио и една кафена чашка вода да ври под капак. Когато водата
изври и остане на мазнина, отново се залива с чашка вода и така три пъти, да
къкри на тих огън. Щом остане на мазнина и месото се позачерви леко, се добавя измития ориз и като се позапържи, се прибавя
накълцания пресен лук и чесън, после и булгура, разбърква се и се залива с три чаени
чаши вода. Прибавя се девесила и се овкусява с подправките.
Сместа се сипва в тавичка и се залива с още една чаша вода.
Пече се в сгорещена фурна на 180 градуса, докато се развари
ориза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар