неделя, 30 октомври 2016 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА ПОДПРАВКА ЗА ЗИМАТА БЕЗ КОНСЕРВАНТИ И БЕЗ СТЕРИЛИЗИРАНЕ

ЗЕЛЕНЧУКОВА ПОДПРАВКА ЗА ЗИМАТА






Днес в един вестник видях тази рецепта и се впечатлих от това, че е без консерванти и без варене. Реших да пробвам, без да съм сигурна какво ще се получи и дали няма да съм похабила хубавите продукти. Още повече, че живеем във времена, когато целогодишно от всичко можеш да намериш в магазина. Но любопитството ми ме отведе на пазара и ето, след няколко часа занимавка с острия нож в ръка, се получи това:

1 кг домати
1 кг моркови
1 кг пипер
1 кг червен лук
1 глава целина /керевиз/
1 връзка девесил
2 връзки магданоз
500 грама сол

Всички зеленчуци се измиват. На пипера се отстраняват семената, морковите и целината се остъргват с нож, лукът се обелва и всичко се нарязва на ситни кубчета.



Зеленчуците се смесват в подходящ съд и се разбъркват. Накрая се накълцват и зеленийките.
Насипва се със сол и се разбърква няколко пъти.

/тук искам да поясня, че в рецептата пишеше от всичко по 1 кг, т.е. същото се отнасяше и за солта, но на мен ми се стори, че ще е безумно солено, поради което сложих 500 грама сол/

Оставя се да престои 3-4 часа.

Съдът се поставя под наклон и подправката се пълни в бурканчета. Зеленчуците се притискат добре с лъжица, така, че да се уплътнят добре и докато изплува от сока, за да ги покрие. Може да се долее по 1-2 лъжици още от сока.


Съдържанието е за 12 бурканчета с различна големина.

През зимата ще имаме готова солена зеленчукова подправка в буркан, от която се взема по 2 лъжици и се слага в тенджерата като добавка, когато готвим супа или яхния.
Трябва да се внимава със солта в яденето, когато ще готвим с тази подправка, за да не пресолим манджата, както се казва в една стара приказка.

Сега ще подредя бурканчетата в хладилника /един вид гаранция/ и ще ги наблюдавам. След 10-на дни, ако са си добре, значи всичко е добре! Тогава ще сготвя нещо, в което ще добавя от тази шарения и ще постна тук поредната чиния!

Няма коментари: