ГЮЗЛЕМИ НА ТИГАН
ПРОДУКТИ:
/чашата е с вместимост 220 мл/
3 и 1/2 чаши пресято брашно
1 чаша топла вода
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
още малко брашно за оформяне
сирене за плънка
ПРИГОТВЯНЕ:
В кладенче от брашното се сипват всички продукти и се замесва меко тесто.
Тестото се разделя на 16 бр парчета, които се оформят на топчета с големина на яйце.
Поставят се в набрашнена тава и се оставят да престоят 30 минути.
Всяко топче се разточва на тънка кора около 3 мм с големина на лист с диаметър около 15 см.
Точи се върху набрашнена плоскост.
Върху листа се поръсва натрошено сирене.
Всяка коричка, поръсена със сирене, се навива на руло, без да се стяга, а след това полученото руло се завива като охлюв.
Отново върху ръснато брашно и отгоре също поръсено с малко брашно, рулцето-охлювче се разточва на питка с дебелина около 5 мм.
Готовите гюзлеми се изпичат в керамичен тиган с много малко олио /1 ч.л./.
Изпичат се, като се обръщат от двете страни за 3-4 минути. Периодично се капва по малко олио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар