понеделник, 7 януари 2019 г.

БЪРКАНА ТОРТА ОТ СТАРИЯ ТЕФТЕР

ЧЕСТИТ ИВАНОВДЕН!


БЪРКАНА ТОРТА ОТ СТАРИЯ ТЕФТЕР




Честити да са всички с имена, които имат повод да празнуват днес на Ивановден!
Да е свято името ви! Да сте здрави и силни!

Хубав или не толкова, мил или понякога лош, имам си го и аз - Иван, който в добро и в зло, той до мене е бил, когато съм имала нужда!
Хубава и не съвсем, уж добра и разбрана, но понякога крива, капризна и сбъдна, вървя до Иван и до днес, понякога спъвам се и пак се изправям!
Хубаво е, когато в годините дълги, след многото спорове, да можеш да чуеш и другият за какво той говорил е, да видиш в очите му истина!
Хубави дните, тогава са, когато със смисъл те пълни са! Когато имаш някой, лека да прави нощта ти, а в утрото, на прага с усмивка да те изпрати!

Хубав да е този ден! Зимен и бял, хем да пощипва, но после да сгрява! Да е усмихнат, светлина да раздава!

Тази торта не знам как да я нарека. В стария ми тефтер е записана като "Бъркана торта". Всъщност е една много стара селска торта. Днес, селска я наричат онази прословутата "Френска селска торта". А пък бърканата из интернет-пространството ще се срещне като такава, щото просто се разбъркват заедно нещото, което ще е блат и крема.
Тази торта, която приготвих, аз помня от младите ми години. Ако я нарека "Торта от моето детство", сигурно много ще се запитат кога е било то, детството ми. Много жени пък, незнайно по какви причини и поради какви там принципи, крият възрастта си, не било редно жена да се пита за годините?! Че, то пък, какво им има за криене, като се забелязват вече отдалече?! Отмина време..., е, минах ги 50-те, дори и нагоре.
Та, за тортата, говоря за тази рецепта, че е от времето, когато у дома мама нямаше миксер. Яйцата и захарта се бъркаха с телта. Голямо биене беше, до побеляване. Може би от там и името на тортата си беше такова дошло в стария пожълтял тефтер на мама, отпреди 40 години. Бъркан е и кремът на тортата - простичък, но ароматен, лек и много вкусен.

Хубаво е, когато дори и да е много бъркано и разбъркано, после всяко парче от розетката си пасне на местенцето!
Тогава, какво значение има цената на украсата?! Сладостта ти стига! С украшение от сушена смокиня - листенцето!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА:

6 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
50 мл олио
1 пакетче амонячна сода = 10 г
1 ч.л. бакпулвер
3 ч.ч. брашно
3 прахчета ванилия
1 с.л. какао на прах

ЗА КРЕМА:

1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 бр. жълтъци
6 с.л. брашно
125 г краве масло
2 прахчета ванилия

още:
1 ч.ч. сироп от компот от дюли
1 ч.ч. смлени орехи за облепване
сушени смокини за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Яйцата се разбиват заедно със захарта до изсветляването им.
Добавят се олиото, а след това и киселото мляко, в което са угасени набухвателите.
Накрая се прибавя пресятото брашно и ванилията.
Сместа се разделя на три части. Тавичка за торта с падащо дъно, застлана с готварска хартия, се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сипва се едната част от сместа и се пече в загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. Аз пекох с вентилация по 12-15 минути всеки блат.
В третата част от сместа се прибавя лъжица какао и се разбърква добре. При сглобяването на тортата, този тъмен блат ще бъде в средата.
Така, изпечени един след друг, трите блата се оставят да изстинат.

През това време се приготвя КРЕМА:

Жълтъците се разбиват с бъркалка, като към тях се добавя по малко от брашното и по малко мляко. Трябва да стане гладка и много рядка смес.
Останалото мляко се загрява на огъня в тенджера заедно със захарта и се разбърква, докато тя се разтопи.
Прибавя се яйчната смес и се продължава да се разбърква до приятно сгъстяване на крема. Снема се от огъня и се прибавя ванилията и едно пакетче краве масло, постояло на стайна температура. Продължава разбъркването до разтопяване на маслото и неговото поемане в крема.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

В поднос се поставя първия светъл блат и се обгражда с ринг /така по-лесно се оформя тортата/. Блатовете се покриват с горещия крем.
Блата се напръсква с 6-7 лъжици от сока на дюлев компот. Нанася се 7-8 лъжици от крема. Поставя се в средата какаовия блат и той се сиропира и отново се нанася от крема. Накрая се поставя третия блат и се повтаря - сироп и накрая се завършва с крем, като се заглажда.

Тортата се прибира в хладилника за един час да се охлади.
Ринга се отстранява и тортата се украсява, като се покрива със смлени орехи.
Аз сложих и малко трохички от изрезки от периферията на кафявия блат.
Най-отгоре украсих със сушени смокини, срязани като листенца, глазирани леко с белтък.














Няма коментари: