събота, 5 януари 2019 г.

КИФЛИЧКИ С МАСЛО, ШОКОЛАД И КОНФИТЮР

КИФЛИЧКИ С МАСЛО, ШОКОЛАД И КОНФИТЮР

 




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

150 мл прясно мляко
50 мл вода
60 г краве масло
1 яйце
5 с.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая за хляб /ползвам на Д-р Йоткер/
4 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200 мл/

още:
60 г краве масло - за намазване на корите
шоколад и конфитюр - за плънка
пудра захар - за поръсване
1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко - за мазане
1 белтък + 1 ч.л. прясно мляко - за мазане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В малък съд се смесват прясното мляко, водата и маслото и се слага на огъня да се сгорещи течността. Отдръпва се от огъня и се разбърква да се стопи маслото. Оставя се да поизстине до 36-38 градуса.
В купата на миксера се слага брашното, пресято заедно с едно пакетче суха мая. Добавя се захарта, яйцето леко разбито с вилица и след това се добавя топлата течност, накрая и 2 щипки сол.
Разбива се с миксера, включен на по-ниски обороти /2-3 степен/, с бъркалката, която е предвидена за тесто и се бърка 6-7 минути. Ще се получи меко и лепкаво тесто.


Тестото се прехвърля на плот, поръсен с брашно. С още малко брашно се доомесва на ръка до получаване на гладка топка тесто.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса на топло за 45-50 минути, за което време то ще уголеми двойно обема си.
Тестото се прехвърля отново върху набрашнен плот, премесва се и се разделя на две топки.



Аз направих два модела кифлички - 12 броя стандартни с шоколад. Другите 12 броя оформих по малко по-различен начин и ги изпекох във формата за мъфини. Обяснението е показано по-долу.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От първата отделена топка тесто се разточва върху набрашнена повърхност кора, широка около 40 см в диаметър. Нарязва се на 12 триъгълника.
Върху широката част на всеки триъгълник се поставя по кубче шоколад за готвене /харесвам този, който се предлага в Лидъл/. Едно блокче се срязва на две по дължината и така се получава за две кифлички. На 4 места реших да сложа по непълна чаена лъжичка течен шоколад. Тук може всеки да реши, както харесва и както пожелае.
Маслото, което е предвидено за намазване на корите, се разтопява до течно, но да не е топло. Половината от него се разпределя с лъжичка върху триъгълниците с шоколад. Другата част от маслото, ще ползвам за следващата дузина.
Триъгълниците се завиват на кифлички, като от двата края на широката част ъгълчетата се прегъват да загърнат леко шоколада и тогава се навиват напред, като острия край на триъгълника леко се изтегля и се притиска да остане отдолу. Подреждат се върху хартия за печене в тава на разстояние една от друга.
Оставят се отново на топло да втасат за 15-20 мин.

Докато тези кифлички, вече подредени в тавата, се изчакват да втасат, се заемаме с направата на другата партида.

Втасалите кифлички се намазват с мека четка, без да се натискат с разбит жълтък, размесен с лъжичка прясно мляко. Всяка кифличка се поръсва с 1 к.л. кристална захар.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Кифличките се изпичат за 15 минути.
Аз пекох с вентилация на второ ниво във фурната отдолу нагоре.

Оформяне на втория вид кифлички:

От втората топка тесто отново се разточва кора върху набрашнения плот, стремейки се да бъде с квадратна форма отново с размери около 40/40 см.
Листа се срязва на две, а всяка половина се нарязва по на 6 части, като така ще се получат 12 правоъгълници.
Другата половина от разтопеното масло се нанася по правоъгълните парчета.
Всеки правоъгълник се навива на руло. Получават се тънки рулца, като пръчки /с дължина около 16 см и с ширина около 2 см/.



С остър нож, намазан с масло, по дължината се прави прорез по навитите рулца.
Всяко се завива като охлювче, така, че двата края да се притиснат, оставяйки ги подпъхнати отдолу, а цепнатината да се вижда отгоре.
Чашките от формата за мъфини се намазват с меко краве масло.
Приготвените охлювчета се подреждат във формата, покриват се с фолио и също се оставят да втасат. Докато онези, първите кифлички с шоколад втасват и се изпичат, тези охлюви също ще втасат през това време.
Тези се намазват с разбития белтък с лъжичка прясно мляко и се изпичат до златисто отново за 15 минути.
На тези вторите плънката е от конфитюр.
След като се изпекат, всяко охлювче се пробожда с острието на ножа. Там се поставя шприца за розички. В него се слага една лъжичка конфитюр по желание и се притиска с пръст, за да влезе сладкото в кифличката.
Накрая се поръсват с малко пудра захар.






















 





Няма коментари: