четвъртък, 27 декември 2018 г.

МЕДЕНИ ПРАСЕНЦА

МЕДЕНИ ПРАСЕНЦА



Тези меденки трябваше да бъдат сладички мечета, тъй са и описани с рецептата ми в стария тефтер, отпреди повече от 30 години. Ала, я, ги вижте! Май повечко приличат на прасета!
Но, който, както иска, нека тъй да ги нарича! Опитайте, ще ги заобичате!

необходими продукти:

брашно - 700 г
яйца - 2 бр
пудра захар - 200 г
пчелен мед - 5 с.л.
олио - 1 ч.ч.
маргарин "Beсel" - 3 с.л.
сода бикарбонат - 1 с.л.
лимонов сок - 1 с.л.
какао на прах - 1 с.л.
ванилия - 2 прахчета
подправки за меденки - канела, джинджифил... /по желание/
сладко от вишни - 300 г /за слепване/

начин на приготвяне:



Брашното се пресява, заедно с какаото в купа. Яйцата се разбиват с вилица, заедно с пудрата захар и се прибавят. След това олиото, маргарина, меда и подправките. Накрая се прибавя и содата, угасена в лимонов сок.
От продуктите се оформя меко тесто, което се разделя на две части.
Първата топка тесто се разточва на тънка кора около 4-5 мм дебела върху леко набрашнен плот. С чашка с диаметър около 4-5 см се изрязват кръгчета. Те ще бъдат гръбчета. Подреждат се в тава върху хартия за печене /при мен 36 бр в първата тава/.
За личицата на мечетата отново се изрязват същият брой кръгчета. С капачка от химикал се правят отвори за очички на всяко кръгче, а отстранените топченца ще служат за ушички и муцунки.
С върха на дръжката на тънка четка за рисуване или друг подходящ предмет, ушичките и муцунките съвсем леко се притискат към бисквитките, така ще залепнат по-добре.
Фурната се включва да загрее на 170 градуса.
Всяка тава с бисквити се изпича за 7 минути.
Изваждат се и се оставят да се охладят.
Слепват се с конфитюр от сини сливи или от вишни. Леко накиселяват тези сладка и им придават един приятен вкус.
Аз слагам само ванилия, защото у нас не се харесват канелата и другите подправки за меденки. Така са много леки и приятни на вкус, но това си е въпрос на предпочитание.
Да ви е сладко!







Няма коментари: