събота, 8 октомври 2016 г.

КАРТОФИ СЪС ЗАЛИВКА

КАРТОФИ СЪС ЗАЛИВКА








5-6 бр картофи /около 500-600 грама/
1 голям морков
3 яйца
180 грама сирене
шепа чери домати
120 грама готварска сметана
4-5 с.л. олио, сол на вкус и 2 щипки смлян черен пипер по желание
магданоз





В тенджера на огъня се кипва вода с малко сол. Картофите и моркова се обелват, измиват и се нарязват на шайби /около 5 мм/ и се пускат в кипналата вода да се бланшират за 5-6 минути. Изваждат се от тенджерата с решетъчна лъжица и се разпределят в малка йенска тавичка /28 см/ с намаслено дъно с олиото.

Яйцата се разбиват с малко сол с вилица. Прибавя се натрошеното сирене и готварската сметана, малко черен пипер, щипка сол и се разбърква.
Картофите и морковите се заливат с яйчената смес.





Отгоре се разпределят разполовени малките доматчета с отрязаната част нагоре.
Сложих около тях малко дръжки от магданоз /ей тъй, за украса/.








Пече се в загрята фурна на 200 градуса до златисто.

По желание може да се подправи на вкус - с магданоз, мащерка, копър.
Публикуване на коментар