неделя, 3 юли 2016 г.

ВОЙНИШКИ КУРАБИИ

ВОЙНИШКИ КУРАБИИ




1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. /равна/ сода бикарбонат
1 пакетче амонячна сода
1 с.л. лимонов сок /от тубичка/
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. /не пълна/ свинска мас на стайна температура
1 ч.л. лимонови стърготини /ползвам на Д-р Йоткер, или настъргана кора от пресен лимон/
2 ванилии
около 4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. тръстикова захар /кафява/ за овалване
по желание плънка - малко кубче локум, орехова ядка, черешка

Брашното се пресява и се прави кладенче. В киселото мляко се угасят содите, заедно с лимоновия сок, разбърква се и се прибавя към брашното. Яйцата се разбиват с вилица със захарта и също се добавят към брашното. След това и размекнатата мас, ванилията, стърготините от лимон и се омесва гладко и меко тесто.



Правят се топчета с големината на малък орех.



По желание, в средата се слага плънка. За целта, след като се оформи топчето, се сплесква в дланта и се поставя ядка, локумче, или черешка. Краищата се събират и отново се оформя топче.



Всяко топче се овалва в кафява захар и се подреждат в тавата на разстояние едно от друго върху готварска хартия.




Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пекох с вентилация, до леко зачервяване на курабиите.











Публикуване на коментар