четвъртък, 14 юли 2016 г.

БЛИНИ

БЛИНИ





продукти:

3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко високомаслено
1 ч.ч. прясно мляко, леко затоплено
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
2 прахчета ванилия
1 пакетче суха мая от 7 грама
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
олио за намазване на тигана

начин на приготвяне:

Разделят се жълтъците от белтъците.
Жълтъците се разбиват със солта и захарта с киселото мляко. Прибавя се и леко затопленото прясно мляко.
Брашното се пресява с маята и се прибавя към сместа. Разбърква се да стане гладка смес. Трябва да е малко по-гъста от боза.
Ако ви се стори гъсто, може да се добави малко прясно мляко, а ако мислите, че е рядко, добавете още малко брашно.
Купата се покрива с фолио и се оставя на топло да втаса за около един час.



В суха купа се разбиват белтъците с миксера на гъст сняг.
След като тестото е втасало, внимателно се добавят белтъците и с шпатула се разбърква добре до получаване на пухкава еднородна смес с балончета.






В сгорещен тиган на огъня, намазнен с четка с малко олио, както го правим, когато печем палачинки, се сипва със супена лъжица от сместа по 4-5 блини, като с лъжицата леко се оформят.




Като се изпекат от едната страна, се обръщат да се изпекат и от другата страна, като огъня се намалява до умерен, за да не прегорят.



Поднесете според вкуса и желанието на всеки - със сирене, мед, конфитюр, течен шоколад...

Нарисувах в чинията шоколадово птиче върху шоколадова клонка.
Тук ще се хапват със сладко от вишни.








Публикуване на коментар