събота, 28 юни 2025 г.

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА СОС БОЛОНЕЗЕ:

  • 800 г кайма смес, овкусена (сол, черен пипер, чубрица, червен пипер) 
  • 1 голяма глава лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 350 мл пасирани домати
  • 300 мл бульон (зеленчуков, пилешки, телешки)
  • олио


ЗА СОС БЕШАМЕЛ:

  • 1 л прясно мляко
  • 3 с.л. брашно
  • олио, сол, черен пипер


ДРУГИ: 

  • 250-300 г кори за лазаня
  • 250-300 г настърган кашкавал



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. В дълбок тиган се запържват лукът и морковите, ситно нарязани.
  2. Добавя се овкусената кайма и се готви за 10-на минути. Прибавят се доматеното пюре и доматената пасата. Разбърква се, прибавя се бульона и се оставя да поври на среден огън до леко сгъстяване.
  3. Бешамелът се приготвя, като в загрято олио се запържва брашно до гладко, разбърква се и към него се прибавя прясното мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер.
  4. В правоъгълна тавичка се сипва на дъното сос бешамел (2 - 3 супени лъжици). Редуват се кори за лазаня, сос болонезе с каймата, бял сос и кашкавал. Завършва с кора, бешамел и кашкавал.
  5. В предварително загрята фурна на 180 градуса лазанята се изпича за 30 минути, покрита с алуминиево фолио, а след това още 15 минути без фолио. 








Няма коментари: