събота, 28 юни 2025 г.

ЛЕПКАВ ТОФИ СЛАДКИШ С ФУРМИ

ЛЕПКАВ ТОФИ СЛАДКИШ С ФУРМИ




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


СМЕС ЗА СЛАДКИША:

  • 550 г фурми (пресни, без костилка)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 500 мл вряла вода
  • 80 г кафява захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 150 г краве масло на стайна температура
  • 4 яйца
  • 370 г брашно, пресято
  • 10 г бакпулвер

 

БЪТЪРСКОЧ СОС:

  • 250 г кафява захар
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 125 г краве масло
  • 1 пакетче ванилия

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Фурмите се поръсват със содата за хляб и се накисват във врялата вода за 10 минути или до омекване, след което се намачкват или пасират заедно с водата да станат на пюре.
  2. Захарта, ванилията и маслото се разбиват добре с миксер. Прибавят се едно след друго яйцата.
  3. Към сместа се добавят пресятото брашно с бакпулвера. Става гъста смес. Лъжица по лъжица се прибавя пюрето от фурми, като непрекъснато се бърка с миксера.
  4. Сместа се сипва в тава с размери 28/24 см. Сладкишът се изпича за 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  5. За приготвянето на соса се смесват съставките в касерола и се поставят на среден огън. Вари се около 10-на минути.
  6. Сладкишът се надупчва с дървен шиш и се залива с половината сос. След като попие се полива и с останалия сос.
  7. Нарязва се на правоъгълни парчета. Може да се сервира по желание със сладолед или заквасена сметана.

 

 

 

Няма коментари: