ШОКОЛАДОВИ РОЛЦА
СЪСТАВКИ:
За тестото:
·
1
ч.ч. топло прясно мляко
·
7
г суха мая
·
2
яйца
·
100
г захар
·
1
пакетче ванилия
·
70
г разтопено масло
·
щипка
сол
·
600
г брашно и още за омесване
·
100
мл сладкарска сметана
За пълнежа:
·
100
г разтопено масло
·
150
г кафява захар
·
100
г шоколад
·
2
с.л. какао на прах
За глазурата:
·
200
г крема сирене
·
50
г пудра захар
·
1
пакетче ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя да се активира.
- Яйцата, захарта и ванилията се разбиват с миксер в купа много добре, след което към тях се прибавят млякото с маята и разтопеното масло.
- Добавя се пресятото брашно и се замесва меко тесто. Тестото се поставя в леко намаслена купа и се изчаква да втаса за около един час.
- Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина 5-6 мм върху набрашнена повърхност.
- За пълнежа – маслото и шоколада се разтопяват заедно на водна баня или в микровълнова фурна. Добавят се кафявата захар и какаото.
- С плоска шпатула пълнежът се разстила върху разточената кора, която след това се навива на руло.
- С конец за зъби рулото се разрязва на слайсове с дебелина
около 3 см (12 броя). Подреждат се на разстояние едно от друго в тава, застлана с хартия за
печене, покриват се със стреч фолио и се оставят да втасат за 30 минути.
- Преди печене ролцата се поливат със сладкарска сметана.
- Изпичат се за 20-25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
- Глазурата се приготвя, като се разбият с миксер крема сиренето, пудрата захар и ванилията.
- Изстиналите ролца при сервиране се поднасят намазани с една лъжица от глазурата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар