понеделник, 26 май 2025 г.

ШОКОЛАДОВИ РОЛЦА

ШОКОЛАДОВИ РОЛЦА




СЪСТАВКИ:

За тестото:

·         1 ч.ч. топло прясно мляко

·         7 г суха мая

·         2 яйца

·         100 г захар

·         1 пакетче ванилия

·         70 г разтопено масло

·         щипка сол

·         600 г брашно и още за омесване

·         100 мл сладкарска сметана

За пълнежа:

·         100 г разтопено масло

·         150 г кафява захар

·         100 г шоколад

·         2 с.л. какао на прах

За глазурата:

·         200 г крема сирене

·         50 г пудра захар

·         1 пакетче ванилия

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Маята се разтваря в прясното мляко и се оставя да се активира.
  2. Яйцата, захарта и ванилията се разбиват с миксер в купа много добре, след което към тях се прибавят млякото с маята и разтопеното масло.
  3. Добавя се пресятото брашно и се замесва меко тесто. Тестото се поставя в леко намаслена купа и се изчаква да втаса за около един час.
  4. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с дебелина 5-6 мм върху набрашнена повърхност.
  5. За пълнежа – маслото и шоколада се разтопяват заедно на водна баня или в микровълнова фурна. Добавят се кафявата захар и какаото.
  6. С плоска шпатула пълнежът се разстила върху разточената кора, която след това се навива на руло.
  7. С конец за зъби рулото се разрязва на слайсове с дебелина около 3 см (12 броя). Подреждат се на разстояние едно от друго в тава, застлана с хартия за печене, покриват се със стреч фолио и се оставят да втасат за 30 минути.
  8. Преди печене ролцата се поливат със сладкарска сметана.
  9. Изпичат се за 20-25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  10. Глазурата се приготвя, като се разбият с миксер крема сиренето, пудрата захар и ванилията.
  11. Изстиналите ролца при сервиране се поднасят намазани с една лъжица от глазурата.



Няма коментари: