ДОМАШНО ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ
Желе от дюли може да се направи от вътрешната част със семките от дюлите.
Купих 6 кг дюли. Бяха много хубави и чисти.
След като измих всички дюли, нарязах ги на четвъртини и отстраних вътрешната част със семената, които се пускат в съд със студена вода.
Изчистените парчета се нарязват на резенчета, които също се пускат във вода. Тях ги ползвах за 16 броя компот.
Сега за желето:
Материала от дюлите за желето се залива в тенджера с вода да се покрие.
Вари се на огъня за 40 минути, докато омекне плода.
Сока се прецежда през двойно прегънат тензух, без да се изстисква плода. Прецеденият сок се измерва с мерителна кана колко е като количество.
На 1 литър сок се прибавя 700 грама кристална захар.
Още горещ, сока със захарта се слага на огъня да ври, докато започне леко да се сгъстява.
При всеки ще е различно времето, зависи от количеството сок, от съда и от огъня.
Варих сиропа на газов котлон за около 40 минути.
От време на време при разбъркване 2-3 пъти се обира от пяната. Добавих две пакетчета ванилия.
Преди да се смъкне от огъня се прибавя 2 ч.л. лимонтозу.
Изглежда малко по-рядко от мед, но след като изстине, се сгъстява още малко.
Сипва се в сухи бурканчета, докато е още горещо. Затваря се с метални капачки. Бурканчетата се обръщат с капачката надолу, за да вакуумират и се оставят така да изстинат.
1 коментар:
Thanks for your sharing:)
Публикуване на коментар