неделя, 30 май 2021 г.

ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ С ФИЛАДЕЛФИЯ

 ТОРТА "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"



в сезона с ягоди

размер на тортата 20 см.


необходими продукти:


за 2 броя блат


300 грама брашно

2 яйца

200 грама кристална захар

200 мл прясно мляко

150 мл олио

10 грама бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. какао

1-2 щипки сол

1 с.л. оцет

2 прахчета ванилия

червена сладкарска боичка


за крем:


300 грама крем "Филаделфия"

120 грама краве масло

120 грама пудра захар

2 прахчета ванилия


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


Предварително се пресява брашното заедно с 1 пълна супена лъжица какао на прах, бакпулвера, содата бикарбонат и 1-2 щипки сол.

Яйцата се разбиват с кристалната захар с миксера до побеляване.

През това време в една чаша прясно мляко се добавя 1 супена лъжица оцет.

Към разбитите яйца се добавят олиото и прясното мляко с оцета, като от него предварително се отделя около 20 мл, в което се разтваря червената боя. Аз сложих една цяла боичка от тези на прах, които се продават в България.

Добавя се ванилията, а накрая и отделеното мляко с разтворената боя.

Към течната смес се добавят сухите съставки. През цялото време се разбива на най-ниска степен с миксера до получаване на гладка смес, като накрая се добавя ище 1 ч.л. оцет.

Фурната се включва да загрее на 170 градуса. През това време сместа се оставя да си почине.

Приготвят се две еднакви тавички. Ползвах форми от алуминиево фолио за еднократна употреба. Леко се намазняват с олио, на дъното поставих готварска хартия, а по периферията леко поръсих с брашно.

Получи се 1000 грама смес.

Сместа се разделя по равно в двете тавички и се изпича за 20 минути или с проба до суха клечка.

Готовите блатове се оставят да се охладят. Когато блатовете изстинат, образуваните им калпачета се изрязват за да се изравнят. От тези изрезки се надребняват трохи, с които ще се покрие тортата.


Приготвя се крема:


Мекото масло със стайна температура се разбива с миксера, заедно с пудрата захар и ванилията.

Добавя се лъжица по лъжица от крема "Филаделфия".


В тортена чиния се поставя първия блат. По-голяма част от крема се нанася върху блата и се слага втория блат.

Цялата торта се измазва с останалия крем.

Покрива се с червените трохи и се оставя в хладилник да престои 5-6 часа.




В многото рецепти за тортата "Червено кадифе" се ползва за тестото меко краве масло. Правила съм я и с краве масло 120 грама, но този път реших да ползвам растително олио. Получиха се влажни и меки блатове. 





Няма коментари: