понеделник, 1 юни 2020 г.

БЪРЗА ТОРТА НА ТИГАН

БЪРЗА ТОРТА НА ТИГАН





ДИАМЕТЪР 16 СМ

необходими продукти:

за блата:

150 грама краве масло
250 грама брашно
100 грама захар

за крема:

500 грама заквасена сметана
160 грама захар
2 с.л. фино нишесте
2 яйца
3 прахчета ванилия
50 гама краве масло

за украса:

ягоди, бял шоколад и черен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

на блата:

Брашното се пресява в купа, прибавя се захарта и се разбърква с лъжица.
Маслото трябва да е студено, което се настъргва с едрото ренде и се смесва с брашното.
Тази смес се сипва в дълбок тиган /уок/ с незалепващо покритие и се запича за 10-12 минути на умерен огън, като непрекъснато се разбърква с лопатка.
Ще се получат маслени трохи с карамелен цвят, като се внимава да не се препекат.








на крема:

Двете яйца се разбиват заедно със захарта с бъркалка.
Прибавя се нишестето и отново се разбърква, а след това и предварителното ръзбърканата заквасена сметана.
Слага се на умерен огън и се бърка непрекъснато за около 7 минути, леко да се сгъсти. Прибавя се накрая ванилията и маслото и се разбърква, да се разтопи маслото.

Ринг с диаметър 16 см се поставя в чиния.
В ринга се сипва част от маслените трохи за основа като блат, притискат се с лъжица, покриват се с няколко лъжици от крема, оше топъл. Така се редуват, като се завършва с крем.
Трябва да се прецени така, че да се получат 5 реда трохи и 5 реда крем.
Тортата се прибира в хладилника за 5-6 часа, може и за една нощ.


Преди сервиране се украсява с настърган шоколад.
Аз сложих ягоди, които предварително са измити и подсушени. Украсени са с малко разтопен бял шоколад на струйки. Докато още не са се стегнали струйките от шоколада, всяка ягода леко притиснах към настърган бял шоколад, така ми хрумна.






1 коментар:

camdandusler каза...

Looks great 😊 thanks for your recipes 😊