вторник, 21 април 2020 г.

ТОРТА С БИШКОТИ САВОЯРДИ

ТОРТА С БИШКОТИ САВОЯРДИ


Тази малка бишкотена торта направих за Великден. Става много бързо, а и у дома се харесва.




необходими продукти:

24 броя бишкоти "Савоярди"
175 г сирене "Филаделфия" /една кутийка/
200 гкраве масло "Олимпус"
4 с.л. пудра захар
1 капсула ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. коняк

за заливка:
40 г шоколад за готвене
4-5 с.л. прясно мляко
1 с.л. краве малсо

за украса:

4-5 с.л. кристална захар
1 ч.л. краве масло
1 ч.ч. орехови ядки /начупени/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвя се крема: Маслото, предварително престояло известно време на стайна температура се разбива с миксера заедно с 4 с.л. пудра захар и една капсула ванилия до побеляване. Прибавя се лъжица по лъжица крема "Филаделфия" и се доразбива на слаби обороти до получаване на крем.
Подреждат се бишкотите на три реда по 8 броя.


Всяка бишкота се потапя в купа с неподсладено студено прясно мляко, в което се сипва по желание лъжица коняк или 2-3 капки ромова есенция. Така се подреждат една до друга на първия ред 8 броя бишкоти.
Редицата се намазва с част от крема, който предварително трябва да преценим да е разпределен на три разни части, така, че да стигне и за измазване.
Подрежда се втори ред бишкоти върху първия ред, отново крем и се завършва с третия ред от 8 бишкоти. Отвън се измазва изцяло с останалия крем.



Приготвя се крокант, като в малък съд на огъня се разтопява 4-5 с.л. захар с бучка масло до карамелен цвят. Прибавят се начупените орехи и се разбърква. Сипва се върху готварска хартия поставена върху дъска за хляб и се оставя да изстине и да се стегне.


След това карамелизираните орехи се начукват с чукче. Могат да се поставят в найлонов плик, така, както са си върху готварската хартия, за да не се разпръскват по плота.
С карамелизираните орехови ядки направих бордюр по периферията в горната част на получената правоъгълна тортичка, както и облепих от всички страни.
Шоколадът се начупва на кубчета и се разтопява на водна баня до течен. Добавя се към него прясно мляко, сгорещено в микровълновата печка, за да не се пресече шоколада и бучка масло. Трябва да се получи равен течен ганаш и се оставя да се поохлади. С него се залива горната част в средата на тортата. През някои пролуки ще потече шоколадова заливка на струйки между ореховите ядки по страните на тортата. Може да се нареже на 8 броя квадратни пастички.
Може да се украси по най-различен начин и по желание.
Днес, тук е семпла, а може би много по-симпатично щеше да изглежда с някоя и друга малинка.






1 коментар:

camdandusler каза...

Thanks for your sharing recipe 😊