неделя, 12 април 2020 г.

МАСЛЕНО ТЕСТО - ХРУСЧОВО ТЕСТО

ЦВЕТНИЦА



Тези пролетни християнски празници, които се почитат от милиони хора по света, са едни от най-светлите дни!
Днес, седмица преди Великден, християните отбелязват Цветница - това е денят, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с цветя и маслинови клонки.
Предния ден, по стара българска традиция се празнува Лазаровден. На този ден се събират млади момичета и ходят да лазаруват, облечени в красиви национални носии, нашити с красивите български шевици и закичени с цветя на главата. Разделят се на групи по три-четири, като първите са певици, другите играят народно хоро, а първата девойка, тъй наречената "кумица", води хорото и носи кошничка. Влизат в къщите по селата и пеят песни, като наричат за здраве. Стопаните ги даряват с паричка и пускат в кошничката им яйца.
Цветница или още Връбница е винаги в неделята след Лазаровден - един от най-хубавите празници, посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос от жителите на Йерусалим като възкресител, с лаврови клонки, тъй като предишния ден той е върнал към живота мъртвия Лазар. Отбелязва се не само в православната, но и в католическата и протестантската църква.
На този ден при богослужението в храмовете се отслужва молитва, християните държат осветени върбови клонки в ръцете си, сякаш отново посрещат своя Спасител.
Вземат от благословените върбови клонки и ги отнасят в домовете си за здраве, които се поставят пред домашната икона за цяла година.
Момичетата, които са лазарували предишния ден, се събират край реката и хвърлят във водата своите цветни венчета. Девойката, чието венче, отплава най-напред, наричат "кумица" и тя повежда моминското хоро.
Цветница е празник на всички хора с име на растения и цветя.
Носете със здраве красивите си имена!
Честит Празник!
 


МАСЛЕНО ТЕСТО

/ХРУСЧОВО ТЕСТО/

необходими продукти:

500 грама бяло брашно
180 грама краве масло
220 мл прясно мляко
2 чаени лъжички захар
1/2 чаена лъжичка сол
7 грама суха мая
за намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица прясно мляко


начин на приготвяне:

Част от брашното - около 400 грама се пресява заедно със сухата мая и се оформя като кладенче.
В брашното се слага захарта, солта и мекото краве масло, постояло на стайна температура.
Втрива се маслото в брашното да се получат маслени трохи.
Прибавя се леко затоплено прясното мляко и добавяйки по малко още от останалото брашно се замесва меко и еластично тесто.



Тестото се поставя в купа и се покрива със стреч фолио. Прибира се в хладилника и се оставя да престои там за 4-5 часа.
След това тестото се оставя на стайна температура да се отпусне за 15-20 минути.
Не е необходимо да се ръси брашно на плота. Тестото като се отпусне не лепне на ръцете, защото е приятно влажнеещо.
От полученото тесто могат да се оформят по желание различни тестени изделия.
Пдходящо е да се оформят плетеници и фигурки.
Оформените питки, се подреждат върху готварска хартия и се оставят за 15-20 минути да си починат, покрити с найлоново фолио.
Намазват се с жълтък, размесен с лъжица прясно мляко.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.








2 коментара:

camdandusler каза...

Lezzetli bir tarif 😊 sağlıkla kalın...

vesela каза...

Може ли крайче?