петък, 5 юли 2019 г.

СОЧНИ КЮФТЕТА С КАШКАВАЛ И ДОМАТЕН СОС

СОЧНИ КЮФТЕТА С КАШКАВАЛ И ДОМАТЕН СОС




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за 12 броя кюфтетата:

800 г кайма /смес/
1 главичка лук
1 яйце
2 с.л. галета
1 скилида чесън
100 мл вода
подправки: сол, смлян черен пипер, смлян кимион, чубрица, сладък червен пипер
100 г кашкавал - за плънка

за панировка:

1 яйце
2 с.л. брашно
2 с.л. галета

за соса:

2 домата /много големи/ или 4 по-малки
1 морков
2 скилиди чесън
олио, сол, щипка чубрица, магданоз

В купа се слага каймата. Едно яйце се разбива в купичка с малко сол и към него се прибавя галетата и водата. Разбърква се добре и се прибавя към каймата. Прибавят се и накълцания на ситно лук, настъргана една скилида чесън и подправките. Всичко се разбърква добре и се оставя да престои 30 минути в хладилника да си почине.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

С намокрени във вода ръце от каймата се взема топче, с големина на яйце и се сплесква като питка в дланта. Кашкавалът се настъргва предварително в една чиния. От настъргания кашкавал се взема колкото орех и се поставя в средата на питката от кайма. Краищата се загръщат, като се прибавя като калпаче по още малко кайма и се оформя хубаво кюфте, като се затваря добре.
Така се приготвят всички кюфтета и се подреждат върху найлоново фолио /така е по-лесно след това, когато ще се пържат, за да не им се разваля формата/.
В тиган с незалепващо покритие се сипва олио и се загрява.
В чиния се смесват 2 с.л. галета и 2 с.л. брашно.
В купичка се разбива едно яйце.
Всяко кюфте се потопява в разбитото яйце, а след това се овалва в брашното с галета. Така се запечатват и кашкавалът не се разтича.
Пържат се в тигана по 5-6 броя. Аз направих 12 кюфтета.
Изпържват се добре от двете страни на умерен огън.

ЗА СОСА:

Морковът се обелва и се настъргва, а към него се прибавя и настърган чесъна.
Доматите се бланшират, като се пускат за кратко в кипяща вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и се обелва кожицата. Нарязват се на дребни кубчета.
В тенджерка на огъня се загрява 5-6 с.л. олио и в него се пуска моркова с чесъна да се позапържи.Разбърква се няколко пъти, а след това се добавят доматите. Оставят се да се готвят на тих огън, докато изври сока на доматите и до омекване. Прибавя се малко сол на вкус, стрита чубрица и магданоз. Ако ви е останало примерно 1 лъжица от разбитото яйце, преди да снемете от огъня доматите, можете да го добавите и него. Накрая се поръсва с пресен магданоз.






Няма коментари: