неделя, 10 септември 2017 г.

ЛЕСНА МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА

ЛЕСНА МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА

излизат 35 бурканчета различен калибър



1 тубичка лютеница от 5 кг
10 кг червен пипер
4 кг патладжан
1,5 кг моркови
600 мл олио
2-3 с.л. сол
2 с.л. захар
3 главички лук
2 главички чесън
1 пакетче смлян черен пипер
2 с.л. смляна чубрица


Когато искате да си направите домашна лютеница, може и така, когато не разполагате с много време... ех, че оправдание! Не! Не е това причината - време, при добро желание, винаги ще се намери... Но, когато пък намериш и по-бърз начин, намерението ти за едно, винаги може да обърне решението ти към друго. Та, калпазанската я забърках, т.е. подобрих готовото нещо, но не сбърках.
Цялата работа приключи, тъй да се каже, с изпичането и обелването на пипера и патладжана. Останалото е просто песен.
Това е лютеничката по начин лесен:

Пипера се почиства от дръжките и семките и заедно с патладжана се изпича в чушкопек или на огън върху тенекия. Обелват се от люспите и се смилат с машинка за месо на ситно през малката решетка. Морковите се остъргват, нарязват се на парчета по 2-3 см и се заливат с вода. Сваряват се за около 20 минути, а след това се отцеждат и също се смилат с машинката.
Купешката лютеница се сипва в голяма тава или тенджера. Прибавят се смлените пиперки, патладжан и моркови. Добавя се сол, захар, черния пипер и чубрицата. Всичко се разбърква добре.
Олиото се загрява в тенджерка и в него се нарязват на четвъртинки 3 главички лук. Пържи се, докато лукът се зачерви, след което той се изважда с решетъчна лъжица. Лукът не се слага в лютеницата.
Отгоре върху лютеницата се пресоват скилидките чесън. Постепенно се залива с врящото олио. Отново всичко се разбърква много добре до уеднаквяване на сместа.
Пълни се в бурканчета, които се затварят с метални капачки. Подреждат се в подходящ съд, заливат се с вода и се стерилизират на огъня за 30-40 минути от завирането.



 

Няма коментари: