БИШКОТЕНА ТОРТА С КАРАМЕЛЕНО-БЕЛТЪЧЕН КРЕМ
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
450 г - бишкоти /2 пакетчета/
200 г краве масло
4 яйца
200 г пудра захар
100 г тъмен шоколад
2 с.л. какао
100 мл прясно мляко /за крема/
300 мл прясно мляко за сиропиране
1 с.л. ром
2 пакетчета ванилена захар
15 бр целувки /дребни/
5 бр ореховки
още:
100 г захар за белтъците
200 г захар за карамела
60 г - 1 фъстъковка /карамелизирана/
11 бр бонбони шоколадов трюфел
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Понеже бишкотите са ни приготвени и няма да печем блат, най-напред се прави крема.
Първо на котлона се слага в джезве или друг подходящ малък съд да се сгорещи 100 мл прясно мляко. В него се начупва 100 грама тъмен шоколад и се добавят 2 с.л. какао. Бърка се непрекъснато да се разтопи и докато се сгъсти. Снема се от огъня и се оставя да се поохлади.
На котлона се слага тенджерка с вода да заври. Над водата се слага купа и в нея се разбиват на водна баня 4-те жълтъка с пудрата захар. Бие се до побеляване с миксер. Прибавя се едно пакетче ванилена захар. На порции се добавя лъжица по лъжица краве масло, постояло на стайна температура. След това лъжица по лъжица се прибавя и шоколадовото кремче.
разбити на водна баня 4-те жълтъка с пудрата захар до побеляване
|
добавя се лъжица по лъжица размекнато краве масло
|
лъжица по лъжица се прибавя и шоколадовото кремче
|
В подходяща чиния се подреждат потопени в прясно мляко 8 бр. бишкоти за основа. Отгоре се нанася един слой от крема. Върху крема се поръсва с 5 бр начупени целувки и 5 бр начупени ореховки. Всяка бишкота се топва в млякото и на нея се нанася по една супена лъжица от крема. Подреждат се спираловидно в кръг като се залепват една до друга.
Белтъците се разбиват с миксер на ниска степен с щипка сол, докато станат като сняг. Добавя се 100 г захар, като продължава разбиването до сгъстяване на крема и получаване на остри връхчета. Добавя се 1 пакетче ванилена захар.
На котлона се сипва в малък съд да се разтопи 200 г кристална захар до хубав карамел.
Още горещ, карамелът се налива на тънка струйка към белтъците като се разбива до получаване на хубав крем.
Белтъците разбити до остри връхчета. |
На тънка струйка се добавя разтопената захар на карамел. |
Цялата торта се покрива с лъжица по лъжица с белтъчения карамелен крем.
Фъстъковката се натрошава, като се начуква с чукче, така, както си е в целофана и с този крокант се поръсва отстрани тортата.
Отгоре украсих с няколко дребни целувки и с няколко бонбони шоколадов трюфел.
Няма коментари:
Публикуване на коментар