неделя, 14 май 2017 г.

ДОМАШНИ ЕКЛЕРЧЕТА С КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА

ЕКЛЕРЧЕТА С КАРАМЕЛЕНА ГЛАЗУРА




за тестото:

/25 броя/

200 мл вода
100 мл олио
2 с.л. захар
200 г брашно
4 яйца
2 щипки сол
1 ванилия


за крема:
600 мл прясно мляко
5 с.л. захар
60 г брашно
2 яйца
2 ванилии
30 г краве масло

за глазурата:
5 с.л. пудра захар
1 ч.л. вода
120 мл прясно мляко
1 с.л. пудра захар
1 с.л. смлени бадеми

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На тестото:
Водата и олиото се слагат заедно на огъня, добре е в съд с незалепващо покритие. Прибавя се захарта и солта и като заври се сипва брашното отведнъж, предварително пресято с ванилията, като се бърка непрекъснато, докато се отлепи от стената на съда.
Оставя се да поизстине за 10-на минути до топло усещане на ръката. Едно по едно се прибавят 4-те яйца, като след всяко се разбърква много добре, докато се получи тежко, гладко и лепкаво тесто.






В тавата от фурната върху готварска хартия се шприцоват с пош еклерчета с дължина 6 см и широки около 1,5 см.






Подреждат се на разстояние едно от друго. Може да се направят с кръгла форма, като с чаена лъжичка се оформят топчета с големина на орех.
Фурната се загрява на 180 градуса и еклерите се слагат да се пекат, като след 10-на минути фурната се намалява на 160 градуса. Изпичат се за 30 минути до златисто. Аз пекох с вентилация. След като се изключи фурната, еклерите се оставят вътре да постоят 15-на минути.




На крема:
Брашното се размива с малко прясно мляко, като постепенно се добавя още 1 чаша. Останалото мляко и захарта се загряват на огъня, като се бърка, докато се разтопи захарта. Двете яйца се разбиват много добре с вилица и се смесват с брашното. Сместа се сипва в тенджерата при горещото мляко и при непрекъснато бъркане се сварява гладък крем. Ароматизира се с ванилията. Щом започне тежко да пада от лопатката, котлона се изключва. Докато е горещ, се добавя маслото и отново се разбърква, докато то се разтопи. Крема се покрива с кърпа и се оставя да се поохлади.




Еклерите се пълнят с крем с помощта на пош с остър накрайник, пробивайки ги от единия край. Може да ги срежете странично с остър нож и да сложите крем с лъжичка.







На глазурата:
В малък съд на огъня се слага да се карамелизира 5 с.л. пудра захар и 1 ч.л. вода. Бърка се до разтопяване на захарта и получаване на гладък карамел. Прибавя се 1 кафена чаша прясно мляко и още една непълна лъжица пудра захар и се бърка непрекъснато до гладко на по-слаб огън. Ако по лъжицата залепне карамел, отстранете от огъня, с помощта на нож, освободете залепналата смес, пак сложете на огъня. Ако ви се стори гъсто, ако млякото изври, може да се капне още малко мляко. Щом се разтопи сместа, се получава по-гъста от боза карамелена глазура. Докато е още гореща с четка се намазват еклерите.
По желание се поръсва със смлени бадемови ядки.








 

Няма коментари: