понеделник, 25 ноември 2019 г.

РИСУВАНА ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С БАДЕМОВ МАРЦИПАН

РИСУВАНА ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С БАДЕМОВ МАРЦИПАН

ТОРТА ЗА ИВА







Почти всички торти си имат имена. Някои торти си нямат, а се описват някак, според съдържанието си.
Тази торта е за Ива. Дали пък да не я нарека ТОРТА "ИВА"!? Ами точно така си я записах в папката с рецептите. И тя е такава, каквато колежката ми Ивето си я пожела! Е, не се получи напълно точно, както тя си я представяше...! Аз пък я приготвих с желание и вложих любов! Надявам се да са я харесали тези, за които беше предназначена! Нека да им е весело, цветно и живо! Защото е приятен поводът - една година заедно от нещо започнато ново. Нека да са много годините напред и да са благословени заедно! Хубаво е да има музика, звън на китара... и едно чирикащо малко птиче. Безгрижно колибри - устойчиво, ведро и цветно, за радост в приятна компания!

Ето и рецептата:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТА /5 броя платки, които се изпичат отделно/:

10 яйца
12 с.л. захар = 180 грама
12 с.л. брашно = 150 грама
3 пакетчета ванилена захар

ЗА ШОКОЛАДОВ МУС:

100 г черен шоколад
100 г шоколад за готвене
200 мл сладкарска сметана
4 жълтъка
2 белтъка
3 с.л. кристална захар

ЗА МАСЛЕНИЯ КРЕМ:

250 г краве масло
1 кафена чаша пудра захар + 2 с.л.
2 пакетчета ванилена захар
170 г смлени орехи
120 мл прясно мляко

ЗА СИРОПА:

300 мл вода
6 с.л. кр. захар
4-5 капки ромова есенция

ЗА ИЗМАЗВАНЕ:

100 г краве масло
3 с.л. пудра захар
8 с.л. сладко от кайсии

ЗА БАДЕМОВИЯ МАРЦИПАН:

330 г бадемово брашно
180 г пудра захар
2 белтъка
2 с.л. сладкарска глюкоза
1 ванилия

ОЩЕ: сладкарски бои и захарни перли


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Започвам с пандишпановите платки. Изпекох 5 броя, като всяка се пече отделно в правоъгълни тавички от алуминиево фолио с размер 28/22 см.
Първо разбих 4 яйца с 8 с.л. захар и една ванилена захар. Бие се с миксер 8 минути, до побеляване на яйцата. Добавят се 8 с.л. пресято брашно. Разбърква се добре на най-ниски обороти. Във всяка тавичка на дъното се застила готварска хартия, като леко се намазва с олио и стените също леко се намасляват само по периферията в основата, тъй като не стават високи блатове.
Сместа се разпределя по равно едновременно в две тавички, като в тях се сипва последователно с лъжица от сместа. През това време фурната се е загряла на 180 градуса.
Блатовете се изпичат един след друг. Пече се всеки за 10-на минути. Слага се вторият блат да се пече. През това време се разбиват следващите 4 яйца с 8 с.л. захар и 8 с.л. брашно с ванилия, както първия път. Отново се разпределя сместа по същия начин в следващите две тавички.
Последният - 5-ят блат се изпича последно, като за него се разбиват 2 яйца с 4 с.л. захар и 4 с.л. брашно.


Така изглеждат платките.

Блатовете се оставят да се охладят. Изваждат се от тавичките и готварската хартия се отстранява внимателно.

Сега е ред да се приготви шоколадовия крем:
Сладкарската сметана се загрява на огъня в малка касерола. Шоколадите се начупват в купа и се заливат с горещата сметана. Оставя се да поомекне шоколада, а след 2-3 минути се разбърква да се получи хомогенна смес. Покрива се и се оставя да се поохлади. Разбърква се от време на време, за да не хване коричка.






През това време жълтъците се разбиват на водна баня. За целта на огъня се поставя съд с вода да кипне. Върху него се поставя купата с жълтъците, но не бива да опира във врялата вода, за да не се сготвят жълтъците. Щом побелеят, още топли, жълтъците се добавят към шоколадовия ганаш. Кремът се прибира покрит в хладилника за около един час. След това се разбиват двата белтъка с 3 с.л. захар отново на водна баня, като първо се бият белтъците да станат на сняг. После се добавя захарта и се доразбива до образуване на остри връхчета. Добавят се на порции към шоколадовия крем. Отначало стои малко втвърден, но това не бива да ни притеснява, защото, добавяйки поетапно от белтъците, ще се получи равен шоколадов крем. Когато се добавят белтъците се разбърква с шпатула, а не с миксера!

За масления крем, млякото се сварява. Щом кипне с него се заливат смлените на ситно орехи да се попарят. Разбива се маслото, престояло на стайна температура заедно с пудрата захар до побеляване. Добавя се една ванилия. Лъжица по лъжица се прибавят охладените орехи към маслото, като се разбива на ниски обороти.

Приготвя се домашен бадемов марципан:
Два белтъка се разбиват с вилица с ванилия и към тях се добавя пудрата захар, предварително пресята. Разбърква се добре и към тях се прибавя бадемовото брашно, сладка глюкоза. Разбърква се, докато стане тесто. Прехвърля се на плота върху пудра захар, като се доомесва да стане гладко и меко тесто за моделиране. Трябва много да се внимава при добавяне на захарта, за да не стане много твърдо, защото може да се чупи.

За сиропа: сварява се водата заедно със захарта докато се разтопи. Добавят се капки ромова есенция.

За измазване: маслото се разбива с пудрата захар на крем.


НАЧИН НА СГЛОБЯВАНЕ:

На поднос се редят в следната последователност - блат, напръскан с 8-10 с.л. от сиропа, шоколадов крем, блат със сироп, бял крем и така, до края, като се завършва с блат.


Цялата торта отвън се измазва с много тънък слой масло и накрая със сладко от кайсии. Преди това сладкото се затопля и се прецежда през цедката, за да няма парченца кайсии.

Тортата се покрива с покривка от разточения бадемов марципан. Точих върху готварска хартия, голям квадрат, с такъв размер, за да може да покрие тази правоъгълна торта. От тази страна, по която минава точилката се поръсва по малко фино натурално нишесте, да не лепне. Много внимателно, заедно с хартията, разточената покривка с дебелина 3-4 мм, се поставя върху тортата в средата, като краищата се оставят да паднат встрани. Притиска се и хартията се отстранява.
С шпакла се заглажда от всички страни, като излишъка от бадемовото тесто в основата на тортата се изрязва с нож.

До тук добре! Сега започва интересното - докарване на цвят и... нещо от живия свят!




Търпение! Имате ли сладкарски бои, 2 капачки уиски за разтваряне на боята, за да се изпарява по-бързо, още и няколко перли, все ще се получи цветната картинка. Рисуваш цвете, китара, колибри... и си тананикаш!
Нека да е музика!






за струни - златиста тънка тел за цветя

Няма коментари: