събота, 3 август 2019 г.

ЧАНТА ОТ СТАРИ ДЪНКИ


ЧАНТА ОТ СТАРИ ДЪНКИ








Има плажни чанти за по 10-12 лева. О, да, и къде-къде по-скъпи, по фешън и по-хубави!
Ами, като не ме свърта и като ми хрумна сама да си я направя това лято /допадат ми такива занимавки/, ето какво излезе.
Уших си много удобна чанта за плажа. Пак от парцалки - старите дънки влязоха в употреба, дадох им още живот - слънце и вода.
Получи се нещо почти като сак, събира три-четири големи хавлии и още нещица, че нали и джобове си има. Сложих й даже и хастар, нека си има и цвят.

размери: д-46 см, в-40 см, ш-22 см 

Необходими са 3-4 дънкови панталони, от които се разкрояват парчета, според желания размер и кройка.
Аз направих съвсем права торба.
Първо направих дъното, което е от двоен плат с дължина 48 см и ширина 25 см. Като се зашие от всяка страна 1 см влиза в шев.
След това лицева и задна част /ама то и от двете страни изглежда добре/, така, че не е от значение това. Съединих прави парчета от крачоли като два отделни и еднакви по големина правоъгълника, от тях получих височината на чантата.
Съединяват се и две парчета плат с ширина 24 см странично от двете страни за чантата, които се пришиват към дъното и двете основни части /предна и задна/. Всичко се зашива на машината от опаковата страна. От лицевата страна върху двата получили се правоъгълника монтирах някакви джобове, както и по един джоб върху двете странични парчета. 
Направих и хастар от цветен плат - крипон. Него по периферията в горната част на отвора на чантата закрепих на ръка с игла и конец.
Дръжките ги направих като от дънковия плат изрязах дълги ленти, които подгънах два пъти, да стане тройно, като колани. Те се монтират на чантата захванати с дървени пръстени.
Тук ползвах услугата на една приятелка, която е професионален шивач да ги подсили с тегели на нейната машина, защото става дебел плата.
Ползвах услугата и на майстор, който постави две закопчаващи копчета - тик-так в горната част на отвора на чантата.




страничен джоб


долна част - дъно


закопчаване на отвора с две метални копчета тик-так

хастар 

другият страничен джоб
    

ВЕСЕЛО МОРСКО И УСМИХНАТ АВГУСТ!


1 коментар:

Цветана Костова каза...

Страхотна!