неделя, 17 февруари 2019 г.

ДОМАШЕН ДОМАТЕН ХЛЯБ

ДОМАТЕН ХЛЯБ





Този хляб е съвсем обикновен, но не съвсем. Има хрупкава коричка и по-специфичен вкус. Уж нищо особено - хляб като хляб, но особеното е, че е от два цвята.
За направата на този доматен хляб се замесват две отделни топчета тесто.

Ето как се прави:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА ЧЕРВЕНОТО ТЕСТО:
/мерителната чаша е 200 мл/

2 ч.ч. брашно
160 мл доматено пюре
40 мл топла вода
1 ч.л. суха мая за хляб
1 с.л. захар
1 с.л. олио
2 щ. сол
2 щ. млян червен пипер /сладък/

ЗА БЯЛОТО ТЕСТО:

2 ч.ч. брашно
200 мл. топла вода
1 ч.л. суха мая за хляб
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 щ. сол

ЗА ПЛЪНКА:

5 резенчена сушени зехтинови домати

ЗА НАМАЗВАНЕ:

1 с.л. зехтин
1 с.л. прясно мляко

Първо се приготвя червеното тесто.
Брашното се пресява заедно със сухата мая и се оформя като кладенче.
Добавят се останалите продукти, предвидени за това тесто и се замесва тесто. Прехвърля се на плота и се доомесва с още малко брашно, докато спре да лепне. Тестото се оставя в купа, покрито с прозрачно фолио да втаса за 40-50 минути, докато удвои обема си.
Приготвя се и бялото тесто и се поставя в друга купа, отново покрито, да втаса.
Когато двете топчета тесто са уголемили обема си два пъти, всяко поотделно се премесва върху набрашнен плот.

ОФОРМЛЕНИЕ НА ХЛЯБА:





Бялото тесто се разточва като правоъгълник с размер приблизително 30/20 см.
Отделно по същия начин се разточва и червеното тесто.
Кората от червеното тесто се поставя върху бялата кора.
Поръсва се с накълцани сушени зехтинови домати.
Двата листа заедно се завиват на руло, което се усуква 3-4 пъти. По този начин то ще се удължи два пъти повече от дължината на тавичката.
Този фитил се превива, така, че двата края да се срещнат, като единият се подпъхва отдолу.
Поставя се в продълговата тавичка за кекс, намазана с малко меко краве масло.
Отгоре направих няколко прореза. Покрива се отново със стреч-фолио и се оставя отново да втаса, да се надигне в тавичката за 40 минути.
Фурната се включва да загрее на 200 градуса.
През това време хлябът се намазва с малко зехтин и прясно мляко.
Изпича се за 35 минути. Аз пекох с вентилация на второто ниво във фурната отдолу нагоре, но това зависи, според всяка различна фурна.
Оставих го в изключена фурна още 5 минути.
Изпеченият хляб по желание може отново да се намаже с малко прясно мляко и зехтин, по този начин коричката ще поомекне.









3 коментара:

vesela каза...

Прекрасно хлебче, видях го и във ФБ.

Даниела Русева каза...

Оказа се вкусно, а ние у дома си хапваме и хлебец.

Даниела Русева каза...


Thanks, Asli Erguven! I added your address to the group.