петък, 27 октомври 2017 г.

МЛЕЧНА КАВАЛ БАНИЦА

МЛЕЧНА КАВАЛ БАНИЦА





1 пакет фини кори за баница "Фамилия"
5 яйца
300 г кисело мляко
250 мл прясно мляко
200 г сирене
150 мл олио
50 г краве масло
1 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
1 к.л. сол

Яйцата се разбиват с вилица в купа с 2 щипки сол. Сиренето се натрошава в купата с яйцата. Една голяма чаша /около 6 пълни супени лъжици/ гъсто кисело мляко се разбърква до гладко. В част от него се сипва содата и се напръсква с една лъжица лимонов сок /от тубичка/. Прибавя се към яйцата, а след това олиото и прясното мляко и се разбърква с лъжица.
Намазва се с 1 с.л. меко краве масло дъното на правоъгълна тава с размери 26/38 см.
Вземат се по два листа от корите. Напръскват се със 7-8 с.л. от сместа. Навива се така на руло двойния лист откъм по-тясната страна, без да се стяга и получения кавал се слага по дължината в тавата. Така се навиват всички двойки кори и се подреждат навити една до друга.

Получават се 9 кавала. Последният сложих напречно в края на тавата.


Отгоре се разпределят малки кубчета от останалото краве масло. С останалата смес от
плънката се напръсква отгоре баницата.



Докато се подрежда баницата фурната се загрява на 220 градуса.
Слага се да се пече до зачервяване - при мен 22 минути с вентилация.
Като я извадих от фурната я напръсках с малко студена вода - 2-3 лъжици.



На плота се поставят две купички срещуположно една на друга, на такова разстояние, че върху тях да може да стъпи тавата.
Тавата с баницата се обръща сякаш, че ще я изсипем, като двата края на тавата се подпират на двете купички. Оставя се така за 5-6 минути.
Обърнете тавата с баницата и я нарежете, или просто си я накъсайте с ръце - меката, въздушна и вкусна млечна баница. 




Няма коментари: