вторник, 22 август 2017 г.

ПИКАНТНА ДОМАШНА АПЕТИТКА

ПИКАНТНА ДОМАШНА АПЕТИТКА





за 12 конфитюрени бурканчета

Тази апетитка може да се приготви в домашни условия на газовия котлон. Чушкопекът ще разнесе уханието от печен пипер до по-горните етажи, но нищо..., никой до сега не се е оплакал, че това не му харесва. Става лесно, а пък и домашното си е вкусно. Е, малко се вдигна с някой и друг градус топлото в къщи, ама климатикът също се включва в офанзивата и работата си тръгва, тъй да се каже, от самосебе си.
Исках да правя нещо в буркани, а какво точно ми се прави... самата аз се чудех, с няколкото килограма домати, които имах в наличност... и ето я идеята - хрумна ми да напълня малко апетитка. Всичко, което сложих в тавата беше на око. А, когато се прави "на око" нещата някак си си стават по-добре. Накрая си е станало нещото едно такова апетитно и леко пикантно, приятно доловимо лютивичко... Ако не обичате и съвсем отричате лютивото, просто не слагайте суровите чушлета, за да не ви дразни на езика и небцето. Дали ще остане за през зимата..., не знам, че за 2 дни от 12 са вече 10, макар че пазарът все още е пълен с пресен зарзават. През зимата пък, за бързата маса, като се прибави бучка сирене и като му чукнеш 2-3 яйца, е, готов ти е миш-маша.
 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 кг червени домати
4 бр патладжан
20 бр червени пиперки
10 бр леко люти чушки
8 бр кромид лук
1 глава чесън
350 мл олио
4 с.л. сол
2 с.л. захар
1 ч.л. смлян черен пипер
1 с.л. суха чубрица
10 стръка магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Патладжана се обелва и се нарязва на кубчета. Залива се с вода с една чаена лъжица сол и се изкисва за половин час.
Червените пиперки се почистват от семената, изпичат се и се обелват. Накълцват се на кубчета в една паница.
Доматите се обелват, нарязват се на четвъртини и се смилат или настъргват.
Олиото се загрява и в него се пуска да се запържи обеленият и нарязан лук. Като стане прозрачен се отделя в една чиния.
В олиото се пускат нарязани на парченца леко лютивите разноцветни чушки, а когато са почти готови се прибавят нарязани на шайбички скилидките чесън. Те също се изваждат в отделна чиния.
Долива се още малко олио и се запържват и патладжаните, отцедени от водата, след което също се изваждат в отделен съд.
Сипват се в тавата смлените домати и се оставят да се варят, докато сместа се посгъсти и се редуцира до 1/2.
Към доматите се прибавят запържения лук, чушките с чесъна, патладжана и нарязания изпечен червен пипер.
Поръсва се със сол, захар, стрита суха чубрица, черен пипер и накълцания магданоз.
Оставя се на огъня да клокне заедно с всички продукти за 10-на минути.


Апетитката се насипва в сухи конфитюрени бурканчена и се затваря с метални капачки.
Бурканчетата се подреждат в подходящ широк съд, заливат се с вода да ги покрие.
Стерилизира се на умерен огън 10 минути от завирането на водата.






Няма коментари: