вторник, 30 април 2019 г.

ЗЕХТИНОВ ХЛЯБ ХАРМОНИКА

ХЛЯБ ХАРМОНИКА



необходими продукти:

550 г брашно
300 мл топла вода
7 г суха мая /едно пакетче на Д-р Йоткер/
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за намазване се смесват:
2 с.л. зехтин
1 с.л. лютеница
2-3 щипки сух босилек
2-3 щипки мерудия
2 скилидки пресован чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

около 500 г от брашното се пресява заедно със сухата мая и се оформя като кладенче.
В него се сипва топла вода, солта и захарта. Разбърква се с пръсти с въртеливо движение в една посока, като се взема от брашното, докато се поеме всичкото и се получи лепкаво тесто.
Тестото се прехвърля на плота поръсен с брашно и се доомесва, като се добавя още малко брашно, докато се получи меко нелепнещо брашно.
Поставя се в намазана купа с олио и се покрива със стреч фолио. Оставя се да втаса, докато уголеми два пъти обема си за около 45-50 минути.


Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнения плот и се премесва набързо и леко.
Разточва се лист като правоъгълник с размери около 25/45 см.
Правоъгълника се намазва със зехтиновата смес. Нарязва се на 5 части. Тези части се поставят една върху друга.




Нарязва се на 5 бр квадрати.

 

Във формата за кекс се застила хартия за печене.
Нарязаните квадрати, така, както са на кубчета, се подреждат едно до друго изправени в тавичката. Покрива се с фолио и се изчаква отново да втаса за 45 минути.


Хлябът се слага да се пече в загрята фурна на 220 градуса и след 5 минути се намалява на 180 градуса.
Изпича се за 35 минути.
Пекох с вентилация на второто ниво във фурната отдолу нагоре.
Изпеченият хляб, още горещ, се намазва леко отгоре със зехтин.