сряда, 18 октомври 2017 г.

ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС НА ТИГАН

ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС НА ТИГАН



2 риби пъстърва
1 голям зелено-розов домат
1 голям морков
3 малки стръка праз лук
3 скилидки чесън
400 г консерва цели доматчета в сос
6 зърна бахар
13 маслини
1 ч.л. захар
1 ч.л. фино царевично нишесте
щипка черен пипер
сол, олио
4-5 стръка магданоз
3-4 стръка девесил /лющян/




Рибата се почиства от люспите и вътрешностите, главите и опашките се отстраняват и се разполовяват през гръбнака на две по дължината.
В дълбок тиган се сгорещява 4-5 лъжици олио или зехтин. В него се пускат да се позапържат резени от твърдия домат, а след това се изваждат в една чиния и се поръсват с 1-2 щипки захар. Като изстинат се премахва лесно люспицата им.


В същата мазнина се пускат заедно да се позапържат предварително нарязани праза, чесъна и морковите за 3-4 минути. Като поомекнат се добавят белените домати от консервата, заедно със сока от кутийката и 1 чашка студена вода с размито в нея нишесте. Оставя се да къкри около 7-8 минути. Добавя се и малко захар. Рибените парчета се поръсват с малко сол и черен пипер и се слагат едно до друго около доматките с кожата надолу. Добавят се и запържените резенчета домати, бахар, девесил и няколко маслини. Тигана се похлупва с капак и се оставя да се готви на тих огън около 15-на минути. Поръсва се по желание с магданоз.




Няма коментари: