петък, 13 октомври 2017 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ЯДКИ

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С ЯДКИ






6 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 бакпулвер
2 прахчета ванилия
4 бр ябълки /средно големи/
60 г филирани бадеми
60 г лешници
1/2 ч.ч. олио

Ябълките се измиват, нарязват се на четвъртини и се почистват от семената. Кората се обелва и след това се настъргват с по-едрата част на рендето.
Яйцата се разбиват с миксер, заедно със захарта до побеляване.
Брашното се пресява заедно със содата, ванилиите и бакпулвера.
Прибавя се олиото, а след това по малко от брашното, като се доразбива на най-ниски обороти на миксера.
Бадемите и лешниците се запичат в микровълновата печка за 2,5 минути, като се включва на 2 пъти и се разбъркват. След като се извадят и поизстинат, лешниците се обелват, като люспицата им пада, протривайки ги с пръсти.
В тавичка с незалепващо покритие на дъното се поставя парче готварска хартия /така ми е по-сигурно/. Тавата е с диаметър 30 см.
Сипва се половината от кексовата смес. Отгоре се разпределят по повърхността настърганите ябълки, а върху тях се поръсват бадемите и обелените лешници.
Сипва се останалата част от сместа и леко се заглажда с лъжица.
Пече се в загряла фурна на 180 градуса до суха клечка. Аз пекох с вентилация за 35 минути.





Като се изпече, сладкишът се обръща в чиния.
Отгоре се поръсва с пудра захар.






Ако искате да направите пудрена шарка, може за целта да се използва дантела. Тя се поставя върху изпечения сладкиш, поръсва се върху нея с пудра захар, след което много внимателно дантелата се отстранява.

Публикуване на коментар