неделя, 12 март 2017 г.

МРАМОРНА ТОРТА С ГОРСКИ ТЕМЕНУЖКИ

МРАМОРНА ТОРТА













НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА БЛАТ:
6 големи яйца
220 г захар
120 г брашно
120 г смлени орехи
3 с.л. какао
1 пакетче ванилена захар
1 ч.л. лимонови стърготини

ЗА СИРОП:
200 мл вода
150 г захар
1 капачка коняк
1 ванилия

ЗА КРЕМ:
250 г краве масло
120 г пудра захар
120 г смлени орехи
150 мл прясно мляко
1 ч.л. лимонови стърготини
1 пакетче ванилена захар

ОЩЕ: 1 банан, 1 вафлена фунийка
захарно тесто за украса /имах го купено/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:
Яйцата, престояли на стайна температура, се разбиват с миксер, заедно със захарта до побеляване. Слага се и едно пакетче ванилена захар. Ползвам на Д-р Йоткер. Сместа се разделя на две части. Към едната част се прибавя брашното. В другата купа се прибавят смлените орехи и какаото и лимоновите стърготини. На дъното на тортена форма, застлана с хартия за печене, се сипва от двете смеси, като с лъжица се сипва от светлата, а с друга лъжица до нея се сипва от тъмната и така, лъжица светло - лъжица тъмно, докато се покрие дъното. Продължаваме като разменяме местата - върху тъмната, сипваме с лъжица от светлата смес, а върху светлата - лъжица от тъмната. Редуваме така, докато свършат двата цвята.
Загряваме фурната и слагаме блата да се пече в умерена фурна. Аз пекох на 200 градуса с вентилация за 35 минути, или до суха клечка.



НА КРЕМА:
Маслото, престояло на стайна температура, се разбива с миксер, заедно с пудрата захар и ванилията до побеляване. Прясното мляко се сгорещява на огъня и се оттегля. Към него се прибавят смлените орехи, ванилията и лимонови стърготини. Разбърква се и се изчаква малко. След това попарените орехи се сипват лъжица по лъжица към маслото и се разбива на слаби обороти до хубав крем.

НА СИРОПА:
Прави се, когато блата изстине и ще се сглобява тортата.
Завира се водата със захарта, разбърква се и се вари 5 минути. Прибавя се една капачка коняк и едно прахче ванилия.

СГЛОБЯВАНЕ:
Блатът се разрязва, след като се е охладил напълно, хоризонтално през средата на два блата.




Първият блат се сиропира с половината от горещия сироп и се намазва с крем. Върху крема се подреждат кръгчета от банан.
Слага се втория блат, също се сиропира и цялата торта се покрива с останалия крем.
От захарно тесто разточих кръг с дебелина 3 мм. върху плот леко поръсен с нишесте. Направих го с диаметър, по-малък с 2 см от ширината на тортата. Очертах окръжност с ножа и пренесох платката върху тортата. По периферията, като бордюр върху тази част с крем, поръсих с корички от смляна вафлена фунийка за сладолед.
А върху захарната платка в средата разположих моделирани горски теменужки от захарното тесто, като за целта си оцветих две топчета - в лилаво и в зелено със сладкарски боички.
















Няма коментари: