понеделник, 6 март 2017 г.

АГНЕШКО ДРОБЕНЕ

АГНЕШКО ДРОБЕНЕ






2 кг агнешки котлети и ребърца
1 кг агнешки набор за дроб сарма
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. булгур
1 голяма глава лук
1 морков
3 връзки зелен лук
1 връзка зелен чесън
10-на зърна бахар
10-на зърна черен пипер
4 листа дафинов лист
50 мл ракия
девесил, джоджен, червен пипер, сол, олио

Месото се нарязва и се слага в тенджера, залива се с вода с една лъжица сол, 5-6 зърна бахар, 10-на зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа и се добавя 1 малка чашка ракия. Завира се на огъня и се препенва, а после се оставя да ври на тих огън 40 минути.
В друга тенджера на огъня се слага набора от дреболии - сърце, черен и бял дроб, шкембе и чревца. Заливаме с вода и пускаме малко сол, 2 дафинови листа, 4-5 зърна бахар и също сваряваме на тих огън.
В плитка и широка теджера капваме малко олио и запържваме една глава лук, заедно с нарязан на кубчета морков. Като стане прозрачен лука, се прибавят накълцани зеления лук и чесън. Разбъркваме и добавяме измития ориз. Запържваме още две-три минути и прибавяме булгура. Поръсваме с една лъжица червен пипер и заливаме с 5 ч.ч. от бульона в който са се варили агнешките продукти.
Дреболиите накълцваме и прибавяме към ориза. Поръсваме с девесил и джоджен, разбъркваме добре и прехвърляме ястието в подходяща тава. Отгоре подреждаме месото, поръсено отгоре с малко червен пипер и намазано с лъжица от бульона. Слагаме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печем 40 минути, докато се запече месото.




Няма коментари: