петък, 30 септември 2016 г.

ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С ТЕМЕНУЖКИ

ПАНДИШПАНОВА ТОРТА С ТЕМЕНУЖКИ







На Септември в последния ден,
винаги 30-ти в календара е той,
специален си някак, щом си роден,
като във филм си добрият герой!
Само, че минаха много над 30 лета…,
разделени обаче на няколко серии по години,
разбираш днеска с очите на мъдростта,
че е трябвало през всичките тях да преминеш!
Отдавна забравил колко много си дал,
да помниш колко си взел, не, не бива,
щом нужен си бил – любов си раздал,
не търсиш отплата – добротата ти стига!
И стига да видиш искриците в светли очи,
и стига, че някой отвръща с усмивката лека,
щом отделил си за мене от времето, ти,
отбил се за поздрав край мойта пътека…!
Превъртам отново старата филмова лента
с надпис изтъркан, с избледнели петна.
Кадър след кадър…, стопирам момента,
където и в бяло, и в цвят е скътан денят
с багрите огнено-златни на листопада
в тихата спокойна благодат на есента.
Слънчев лъч докосва ме и пак съм млада
с ритъма вълнуващ на листата от шума!


РЕЦЕПТА:

ЗА БЛАТА:

Направих два блата - единият е в тавичката за торта с падащо дъно /26 см/, а другият в тавата от фурната. От този големия квадратен блат изрязах втория кръг, колкото е първия блат от тортената форма. Страничната част, която остана, срязах на ленти, които ще служат за пълнеж на тортата.

ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА В ГОЛЯМАТА ТАВА:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
3 с.л. какао на прах

ЗА БЛАТА В ТОРТЕНАТА ФОРМА:

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 и 1/2 с.л. какао на прах

ЗА КРЕМА:

500 грама маскарпоне
2 пакетчета крема сирене
500 грама сладкарска сметана
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
3 банана
1 ванилия

СИРОП:
1 ч.ч. вода
7 с.л. захар
1 ванилия
1 капачка коняк

Малко кокосови стърготини за поръсване като украса.
Теменужките са от купено захарно тесто.


ПРИГОТВЯНЕ:

НА БЛАТА:

Яйцата се разбиват заедно със захарта до побеляване. Прибавят се какаото, ванилията и брашното и се разбива на слаби обороти до гладко. Тестото се изсипва в тавата върху хартия за готвене и се изпича в загрята фурна на 180 градуса за около 12 минути.
Следващият блат по същия начин, само че се пече във форма за торта.

НА КРЕМА:
Най-напред се разбива охладената сладкарска сметана с миксер до сгъстяване.
В друга купа се разбива крема сирене и крема маскарпоне. Добавя се пудрата захар и прибавяйки на части от разбитата сметана се бие още малко на слаби обороти до гладкост.

СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:

В подходящия поднос се поставя ринга от тортата. В него се поставя единия кръгъл блат. Сиропира се с 10-на лъжици от топлия сироп, който сме сварили на огъня.
Околовръст по стената на ринга се изправя едната изрязана лента от големия блат.
Запълва се с крем до половината.
Трите банана се слагат цели в кръг.
В средата се запълва с останалите правоъгълни парчета от изрязания блат.
Отгоре се запълва с крем, за да се изравни и накрая се поставя втория кръгъл блат.
Отвън цялата торта се измазва с тънък слой от крема.
Отстрани се облепва със смлени през орехорезачка остатъци /изрезките/ от големия блат.
Отгоре по периферията се поръсва с кокосови стърготини.

Теменужките са аматьорски, ама толкова си мога.
Направени са на ръка със захарно бяло тесто. След като изсъхнаха за няколко часа, ги оцветих със праховидни сладкарски боички. Разтварях прашинки от боичките в малко вода и с четка за рисуване се опитах да ги докарам на цвят.



ЧЕСТИТ МИ РОЖДЕН ДЕН!
НЕКА ДА Е ЦВЕТНО И В ТВОЯ ДЕН!
























Публикуване на коментар