петък, 16 септември 2016 г.

ГЮЗЛЕМИ НА САЧ

ГЮЗЛЕМИ НА САЧ

Навремето баба ми ги разточваше на листи, поръсваше със сирене и ги прегъваше като пощенски плик. След това подклаждаше огъня на селската печка и ги изпържваше в един калайдисан тиган.
Днес аз ги направих по един по-друг начин, като ги навих на руло, а него пък завих на охлюв и разточих повторно. Вместо в стария изкривен тиган, гюзлемите изпекох в сгорещения сач. Още топли, леко ръснати с мерудия, много са вкусни… и навяват топли дъхави спомени от далечното, но незабравимо минало…

Понякога и това стига за една тиха и спокойна домашна идилия!? 






2 и 1/2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 220 мл./
1 ч.ч. топла вода
2 с.л. олио
1 с.л. равна сол
1 ч.л. равна захар
1 с.л. оцет

150 грама сирене за поръсване
олио за пържене

Брашното се пресява, в което се прави кладенче, налива се водата и заедно с останалите продукти се омесва меко тесто.



Тестото се разделя на 6 части, от които се оформят топчета, поставят се в съд, дъното на който е поръсено с брашно, покриват се с кърпа и се оставят да си починат около 30-40 минути.


Всяко топче се разточва на тънка кора около 2-3 мм с големина на лист с диаметър около 25 см.
Точи се върху набрашнена плоскост.


Върху листа се поръсва натрошено сирене.



Всяка кора, поръсена със сирене, се навива на руло, без да се стяга, а след това полученото руло се завива като охлюв.




Отново върху ръснато брашно и отгоре също поръсено с малко брашно, рулцето-охлювче се разточва на питка с дебелина около 5-6 мм.




Докато се приготвят всички гюзлеми, сачът се поставя на котлона, намазнява се с олио и се нагрява много добре.

Готовите гюзлеми се изпичат върху добре сгорещения сач, в който периодично капваме по 1 с.л. олио.




Изпичат се, като се обръщат от двете страни за 3-4 минути.










Публикуване на коментар