четвъртък, 15 септември 2016 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА МУСАКА

ЗЕЛЕНЧУКОВА МУСАКА


 





1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
5 с.л. ориз
1 голям морков
5 бр средно големи картофи
2 бр малки тиквички
1 патладжан
1 пиперка червена
3 бр червени домати
1 с.л. червен пипер
1 с.л. зеленчукова подправка
2-3 щипки риган
2-3 щипки черен пипер
1 връзка магданоз
400 мл вода
олио, сол на вкус

ЗА БЕШАМЕЛА:

4-5 с.л. олио
2 с.л. пълни брашно
500 мл прясно мляко
1 кубче пилешко бульонче
3 яйца




В загрято олио се запържва нарязан на дребно лука и скилидките чесън, заедно с измития ориз за 2-3 мин. Разбърква се и се добавят моркова и картофите, нарязани на кубчета. През това време се нарязват също на кубчета тиквичките и обеления патладжан и се прибавят, както и червената чушка, като отново се разбърква. Щом лукът и оризът станат прозрачни, се прибавят и нарязаните на ситно обелени домати. Добавя се една супена лъжица червен пипер и се залива с топла вода. Подправя се с подправките и се прехвърля в подходяща тава /диаметър 30 см/.
Мусаката се слага да се готви в загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути.

През това време се прави бешамела:

В малка касерола се загрява малко олио, в което се запържва брашното. Разбърква се и се залива със студено прясно мляко. Когато се посгъсти, се подправя и се оттегля от огъня. Разбиват се трите яйца с вилица и преди да се пристъпи към заливане на мусаката, се прибавят към млечния сос.

Мусаката се залива с готовия бешамелов сос и се връща във фурната за още 25 минути.



Оставя се да престои за 15-на минути преди да се сервира.




Сервирана порция зеленчукова мусака със солидна лъжица кисело мляко стига за доброто настроение в една хубава лека вечер.



Публикуване на коментар