800 г кайма смес, овкусена (сол, черен пипер, чубрица, червен пипер)
1 голяма глава лук
2 моркова
1 ч.л. доматено пюре
350 мл пасирани домати
300 мл бульон (зеленчуков, пилешки, телешки)
олио
ЗА СОС БЕШАМЕЛ:
1 л прясно мляко
3 с.л. брашно
олио, сол, черен пипер
ДРУГИ:
250-300 г кори за лазаня
250-300 г настърган кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбок тиган се запържват лукът и морковите, ситно нарязани.
Добавя се овкусената кайма и се готви за 10-на минути. Прибавят се доматеното пюре и доматената пасата. Разбърква се, прибавя се бульона и се оставя да поври на среден огън до леко сгъстяване.
Бешамелът се приготвя, като в загрято олио се запържва брашно до гладко, разбърква се и към него се прибавя прясното мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер.
В правоъгълна тавичка се сипва на дъното сос бешамел (2 - 3 супени лъжици). Редуват се кори за лазаня, сос болонезе с каймата, бял сос и кашкавал. Завършва с кора, бешамел и кашкавал.
В предварително загрята фурна на 180 градуса лазанята се изпича за 30 минути, покрита с алуминиево фолио, а след това още 15 минути без фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар