800 г кайма смес, овкусена (сол, черен пипер, чубрица, червен пипер)
1 голяма глава лук
2 моркова
1 ч.л. доматено пюре
350 мл пасирани домати
300 мл бульон (зеленчуков, пилешки, телешки)
олио
ЗА СОС БЕШАМЕЛ:
1 л прясно мляко
3 с.л. брашно
олио, сол, черен пипер
ДРУГИ:
250-300 г кори за лазаня
250-300 г настърган кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбок тиган се запържват лукът и морковите, ситно нарязани.
Добавя се овкусената кайма и се готви за 10-на минути. Прибавят се доматеното пюре и доматената пасата. Разбърква се, прибавя се бульона и се оставя да поври на среден огън до леко сгъстяване.
Бешамелът се приготвя, като в загрято олио се запържва брашно до гладко, разбърква се и към него се прибавя прясното мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер.
В правоъгълна тавичка се сипва на дъното сос бешамел (2 - 3 супени лъжици). Редуват се кори за лазаня, сос болонезе с каймата, бял сос и кашкавал. Завършва с кора, бешамел и кашкавал.
В предварително загрята фурна на 180 градуса лазанята се изпича за 30 минути, покрита с алуминиево фолио, а след това още 15 минути без фолио.
Фурмите се поръсват
със содата за хляб и се накисват във врялата вода за 10 минути или до омекване,
след което се намачкват или пасират заедно с водата да станат на пюре.
Захарта,
ванилията и маслото се разбиват добре с миксер. Прибавят се едно след друго
яйцата.
Към сместа
се добавят пресятото брашно с бакпулвера. Става гъста смес. Лъжица по лъжица се
прибавя пюрето от фурми, като непрекъснато се бърка с миксера.
Сместа се
сипва в тава с размери 28/24 см. Сладкишът се изпича за 30 минути в
предварително загрята фурна на 180 градуса.
За
приготвянето на соса се смесват съставките в касерола и се поставят на среден
огън. Вари се около 10-на минути.
Сладкишът се
надупчва с дървен шиш и се залива с половината сос. След като попие се полива и
с останалия сос.
Нарязва се
на правоъгълни парчета. Може да се сервира по желание със сладолед или
заквасена сметана.
Захарта,
ванилията и маслото се разбиват с миксер.
Добавят се
яйцата и млякото с разтворената сода.
Постепенно се
прибавят сухите съставки.
Добавят се
шоколадовите капки, орехите и нарязания шоколад. Разбърква се добре с шпатула.
От сместа се
взема по една супена лъжица и с навлажнени ръце се оформят топчета. Нареждат се
на разстояние едно от друго, като леко се притискат отгоре, в тава, застлана с хартия за печене.
Бисквитите се
изпичат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.