събота, 28 юни 2025 г.

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ

ЛАЗАНЯ БОЛОНЕЗЕ



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


ЗА СОС БОЛОНЕЗЕ:

  • 800 г кайма смес, овкусена (сол, черен пипер, чубрица, червен пипер) 
  • 1 голяма глава лук
  • 2 моркова
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 350 мл пасирани домати
  • 300 мл бульон (зеленчуков, пилешки, телешки)
  • олио


ЗА СОС БЕШАМЕЛ:

  • 1 л прясно мляко
  • 3 с.л. брашно
  • олио, сол, черен пипер


ДРУГИ: 

  • 250-300 г кори за лазаня
  • 250-300 г настърган кашкавал



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. В дълбок тиган се запържват лукът и морковите, ситно нарязани.
  2. Добавя се овкусената кайма и се готви за 10-на минути. Прибавят се доматеното пюре и доматената пасата. Разбърква се, прибавя се бульона и се оставя да поври на среден огън до леко сгъстяване.
  3. Бешамелът се приготвя, като в загрято олио се запържва брашно до гладко, разбърква се и към него се прибавя прясното мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер.
  4. В правоъгълна тавичка се сипва на дъното сос бешамел (2 - 3 супени лъжици). Редуват се кори за лазаня, сос болонезе с каймата, бял сос и кашкавал. Завършва с кора, бешамел и кашкавал.
  5. В предварително загрята фурна на 180 градуса лазанята се изпича за 30 минути, покрита с алуминиево фолио, а след това още 15 минути без фолио. 








ЛЕПКАВ ТОФИ СЛАДКИШ С ФУРМИ

ЛЕПКАВ ТОФИ СЛАДКИШ С ФУРМИ




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


СМЕС ЗА СЛАДКИША:

  • 550 г фурми (пресни, без костилка)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 500 мл вряла вода
  • 80 г кафява захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 150 г краве масло на стайна температура
  • 4 яйца
  • 370 г брашно, пресято
  • 10 г бакпулвер

 

БЪТЪРСКОЧ СОС:

  • 250 г кафява захар
  • 500 мл сладкарска сметана
  • 125 г краве масло
  • 1 пакетче ванилия

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Фурмите се поръсват със содата за хляб и се накисват във врялата вода за 10 минути или до омекване, след което се намачкват или пасират заедно с водата да станат на пюре.
  2. Захарта, ванилията и маслото се разбиват добре с миксер. Прибавят се едно след друго яйцата.
  3. Към сместа се добавят пресятото брашно с бакпулвера. Става гъста смес. Лъжица по лъжица се прибавя пюрето от фурми, като непрекъснато се бърка с миксера.
  4. Сместа се сипва в тава с размери 28/24 см. Сладкишът се изпича за 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
  5. За приготвянето на соса се смесват съставките в касерола и се поставят на среден огън. Вари се около 10-на минути.
  6. Сладкишът се надупчва с дървен шиш и се залива с половината сос. След като попие се полива и с останалия сос.
  7. Нарязва се на правоъгълни парчета. Може да се сервира по желание със сладолед или заквасена сметана.

 

 

 

събота, 7 юни 2025 г.

БИСКВИТИ С ШОКОЛАДОВИ ПАРЧЕНЦА

БИСКВИТИ С ШОКОЛАДОВИ ПАРЧЕНЦА



СЪСТАВКИ:

  • 200 г кафява захар
  • 100 г бяла захар
  • 2 пакетчета ванилия
  • 120 г студено масло
  • 2 яйца
  • 100 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 420 г брашно
  • 1 ч. л. царевично нишесте
  • 1 щипка сол
  • 100 г шоколадови капки
  • 100 г нарязани орехи
  • 70 г нарязан тъмен шоколад


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Захарта, ванилията и маслото се разбиват с миксер.
  2. Добавят се яйцата и млякото с разтворената сода.
  3. Постепенно се прибавят сухите съставки.
  4. Добавят се шоколадовите капки, орехите и нарязания шоколад. Разбърква се добре с шпатула.
  5. От сместа се взема по една супена лъжица и с навлажнени ръце се оформят топчета. Нареждат се на разстояние едно от друго, като леко се притискат отгоре, в тава, застлана с хартия за печене.
  6. Бисквитите се изпичат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.