Страници

неделя, 23 февруари 2020 г.

БАБИНИ КУРАБИИ

БАБИНИ КУРАБИИ 

ИЛИ КУРАБИИ "УИКЕНД"

ОЩЕ "КЪСАНИ КУРАБИИ"





Тези домашни курабии са по рецепта от стария ми тефтер, отпреди повече от 20 години, а всъщност са едни изпитани домашни корабета с незабравим вкус още от детството ми. То беше толкова отдавна, но още помня ваниления аромат на домашно печени бисквити.
Не е нужно да се бърка с миксер, не са нужни и предварителни приготовления, защото направата им е толкова бърза, колкото и бързо идва желанието да си хапне човек от тях.
Стават за чая, за притурка към кафето, за пикник и за разходка под небето.
Стават за гости, бива си ги без претенция, дори и когато имат конкуренция.

Рецептата е следната:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за мярка - чаша с вместимост 220 мл

4 чаши брашно
4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване/
1 чаша кисело мляко
3/4 чаша олио = 180 мл
1 и 1/2 чаша захар = 300 грама
1 с.л. сода за хляб
1-2 щипки сол
кората на половин лимон
3 прахчета ванилия

Брашното се пресява и се оформя като кладенче. В него се чукват три яйца и един белтък. Содата се угася в киселото мляко да шупне и се пррибавя към брашното. Прибавят и се останалите продукти - олио, захар, ванилия, 1-2 щипки сол и настъргана на ситно кора от лимон. Разбърква се всичко добре да се обере брашното и се прехвърля на плота, като се омесва гладко тесто, като при нужда се добавя още малко брашно, да не лепне.

Фурната се включва да загрее на 180 градуса.

С олио се намазва дъното на тавата.

От тестото се късат топчета, колкото средно-голям орех, без да им се придава някаква форма, нито се заглаждат. Просто се откъсва от тестото и топчетата се нахвърлят в тавата на малко разстояние едно от друго.


Намазват се с жълтък и всяко топче се поръсва с щипка кристална захар.
Изпичат се за 10-на минути до леко порозовяване.









Няма коментари:

Публикуване на коментар