Страници

сряда, 12 декември 2018 г.

КОРЕКОМКИ ФУНИЙКИ

КОРЕКОМКИ ФУНИЙКИ



Този път тези, на пръв поглед, лесни дребни сладки, аз погледнах през една моя фуния, та затова реших да ги разнообразя и да ги оформя като мънички фунийки. Даже и пълнеж си имат - сладко от кайсии. И ето, играчка и занимавка, да ти види окото. Да, но, действайки бързичко, не е кой знае колко отегчително. Важното е, че на финалната права, строени и подредени в паницата, като че ли ти се усмихват една голяма купчина сладурчета.


необходими продукти:

250 г крема сирене
250 г краве масло
10 г бакпулвер
1 с.л. лимонов сок
1 пакетче ванилена захар
2 и 1/2 ч.ч. брашно /чашата е с вместимост 200 мл - около 350 г/
1 ч.ч. кристална захар - за овалване
1 к.ч. сладко от кайсии


начин на приготвяне:

Брашното се пресява. В него се поставя мекото краве масло и две пакетчета крема сирене. Бакпулвера се угася с една лъжица лимонов сок и се добавя. Прибавя се и ванилията и всичко се размачква с пръстите на ръцете, докато накрая се събере в лепкаво тесто. Доомесва се с още малко брашно до гладко тесто.

Тестото се разделя на две части.
Всяка се разточва върху плота, поръсен със 3-4 щипки захар на кора с дебелина 3-4 мм. Изрязват се кръгчета с кръгла форма с ринг или чаша. Аз ползвах метална купичка за крем карамел и това ми беше диаметъра. Всяко кръгче се срязва през средата и се получават две части. всяка полусфера се топва в купичка с кристална захар и се завива в началото на метална фунийка. Може да се направят е мънички такива, като за целта може да се ползва алуминиево фолио /както се вижда на снимката/. Те са теснички, колкото да ти влезе пръстчето и са дълги 3 см.



От горната страна фунийката също се потапя в кристална захар и така всички се подреждат в тава върху готварска хартия, като тази страна, където е снадката на тестото и там, където не е потопено в захар да остане отдолу.
Изпичат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 12 минути всяка тава.
Излязоха ми 3 тави.
Третата я направих с онези корекомки, тъй наречените "балеринки".
Те се приготвят, като се се изрязва от тестото кръгче с чаша /с 5-6 см ширина на отвора/. Потапят се в захар и се прегъват на две. Едната страна отново се потапя в захар и се прегъва на две. Прищипват се леко крайчетата, че като се пекат, малко се разтварят. Отново тази част на сгънатото, която ще е отгоре се топва в захар и се подреждат в тавата.

Изпечените мънички корекомски фунийки се отделят лесно от металните формички.


Дойде ред на запълването им със сладко.
С дръжката на чаена лъжичка се гребва от желаното сладко и се пълнят корекомките фунийки.
Ето ги, готови са! Харесват ми така. Надявам се и на вас!






Няма коментари:

Публикуване на коментар