Страници

неделя, 12 август 2018 г.

ТУТМАНИК СЪС СМЕТАНА

ТУТМАНИК СЪС СМЕТАНА 






Не съм спец по месенето. Не ми харесва да изчаквам тесто да втасва, накрая от чакане, пък току виж, че и превтасало даже. Онези сложни и красиви пити хич не са ми по възможностите. Иначе ми е много драго да ги гледам тук на екрана и се възхищавам на всички майстори. Ами, че то те пък са си по-така, като за празник, или пък за повече хора. Ето, това ми е оправданието. В къщи никога не можем да изядем една питка. Яде се, докато е прясно, останалото… си остава…останало. Обаче, тези, по-обикновените неща, по-добре редя в тава. И в туй топло време ми се меси, защото тестото лесно втасва и си става едно такова мекичко, надутичко, че и топличко. И фурната… и тя, добре подгрята, като ти направи топличко насреща… как да не ти е хубаво на душата! Особено като замирише на топъл тутманик с масълце!
Направих го на драго сърце. Тутманичето си е друго нещо.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО:

600 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г заквасена сметана
100 мл вода
100 мл олио
1 яйце + 1 белтък
1 с.л. захар
2 ч.л. равни сол
20 г мая

ЗА ПЛЪНКА:
100 г краве масло
200 г сирене
150 г заквасена сметана

ЗА НАМАЗВАНЕ:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маята се натрошава в купичка и се поръсва с една лъжица захар, една лъжица брашно и половината от млякото, леко затоплено. Оставя се да се активира за 15-20 минути.
Брашното се пресява и се оформя като кладенче.
В него се сипва яйцето, разбито със сол и смесено с олиото. Добавя се останалото прясно мляко и сметаната, размита с малко топла водичка.
Замесва се тесто. Поставя се в намазана с олио купа, покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си за около 45 минути на топло.
Втасалото тесто се разделя на четири части. Всяка се разточва върху леко набрашнен плот на кора, колкото е големината на тавата - 30 см.
Първата кора я направих малко по-широка и отстрани изправих леко по стената на тавата. Тя се поставя в тавичката, дъното на която е предварително намазано с малко меко краве масло.
Отгоре се поръсва с натрошено сирене и с част от маслото на кубчета. Поставя се отгоре разточена втората кора.


Отново се поръсва със сирене, масло и се намазва със заквасената сметана. Покрива се с третата разточена кора и отново се поръсва със сиренце и масло. Завършва се с четвъртата кора.





С острието на ножа се прорязва на триъгълни парчета, но без да се срязва до края и без да опира до дъното.
Отгоре се намазва с жълтък, разбит с лъжица прясно мляко.


Не го оставях да втасва втори път дълго, а само докато загрее фурната.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Тутманикът се пече за около половин час до зачервяване.





Няма коментари:

Публикуване на коментар