неделя, 21 юни 2020 г.

ПАСТИЧКИ СЪС СМЕТАНОВ КРЕМ И АНАНАС

ПАСТИЧКИ СЪС СМЕТАНОВ КРЕМ И АНАНАС






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за блата:

4 яйца
150 грама кристална захар
1 пакетче ванилена захар
130 грама брашно
2 с.л. какао
1 щипка сол
5 грама бакпулвер
60 мл олио
60 мл прясно мляко

за крема:

200 мл сладкарска сметана
400 грама заквасена сметана
6 с.л. пудра захар
2 прахчета ванилия

още: кубчета ананас /може да се ползва пресен или от компот/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Отделят се в купа белтъците и с миксер се разбиват с щипка сол до получаване на остри връхчета.
Прибавят се захарта и едно пакетче ванилена захар и се доразбиват до хубав гъст белтъчен крем.
Един след друг към белтъците се добавят жълтъците, като се разбива на най-ниски обороти.
Добавя се олиото и прясното мляко.
Накрая се прибавя брашното, което се пресява предварително заедно с бакпулвера и какаото.
Получената кексова смес се сипва в тавата от фурната, застлана с хартия за печене.
Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса, с вентилация, за 15 минути.
Докато се охлажда блата, се приготвя крем.

Сладкарската сметана, която трябва да е охладена, се разбива с миксера до гъст крем.
Прибавя се на порции заквасената сметана и пудрата захар с ванилията.

Охладеният блат се срязва така, че да се получат три ленти с ширина /при мен/ 11 см.
Първата лента се поставя в поднос. Нанася се крем. Върху крема се подреждат тънки резенчета ананас.
Поставя се втори блат, отново се редува крем и ананас. Поставя се последния блат и преди да се намаже с крем, получения сладкиш се нарязва на 12 броя квадратни пастички. Когато след това се отделя всяка пастичка, така е по-добре, когато са предварително нарязани и много лесно се разделят една от друга, без да се размазва кремът отгоре.
Върху последния блат се нанася крем и се заглажда.
Украсяват се пастичките с резенчета от ананас.