вторник, 28 април 2020 г.

ДОМАШЕН КОЗУНАК

КОЗУНАК


Днес не е Великден, но още сме с настроението от тази седмица. А козунак може да се хапва винаги, нищо, че по традиция, на Светлия Празник, болшинството от домакините замесват и правят домашен козунак. При мен малко трудно се получава точно за празника да мога да го приготвя, все някоя спънка ми застава - де времето не стига, де времето хладно, а за направата на казунак си е нужно и време, и топлина.
Днес е хубав слънчев ден. Топлината на терасата осигури втасването на тестото.
Получи се това:


за 2 броя

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

за тестото:

700 грама брашно
4 яйца
200 мл прясно мляко
8 с.л. захар
8 с.л. олио
1 капсула ванилия
7 грама суха мая
2 с.л. краве масло
настъргана лимонова кора

за плънка:
по желание
локум, стафиди, шоколад, мармалад

още:
за намазване - 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко
за поръсване - 4 с.л. захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Четирите яйца се разбиват заедно с 8 пълни супени лъжици захар с миксера до изсветляване на сместа.
Прясното мляко се затопля да е малко по топло при проба с пръст.
В купата при яйцата се добавя прясното мляко.
Сменя се бъркалката на миксера с тази, която е предвидена за тесто.
От брашното предварително се пресява около 300 грама заедно със сухата мая. Другата част от брашното се пресява отделно.
В купата се прибавя на етапи от пресятото брашно с маята. Бие се около 5-6 минути да гладка смес.
Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 40-50 минути.
Купата се връща на миксера. Добавя се течната ванилия и лимоновите стърготини. Прибавят се лъжица по лъжица олио и лъжица по лъжица още около 300 грама брашно, като се редуват, накрая и 2 с.л. разтопено краве масло. Бърка се с миксера на средна степен 10 минути.
Сместа се сипва на плота върху брашно и се доомесва с още 100-на грама брашно, докато спре да лепне.
Върху намаслен с олио плот тестото се доомесва на ръка още 5-6 минути, като ръцете постоянно се намазняват с олио /може би около 2-3 с.л. още/.
Щом стане стегнато, но приятно меко и еластично, тестото се поставя в купа намазана с олио, отново се покрива с фолио и се оставя да втаса за 60 минути, да удвои обема си на топло.
Втасалото тесто се разделя на две части, а всяка част също на две части.
Работи се постоянно върху намаслен плот и с намазнени ръце.
Отделните топчета се разтеглят на дълги ивици.
По средата се поставя плънка по желание, завиват се на рула. Всяко руло се усуква. Пресукват се две рула като въже за единия козунак и следващите две рула за другия козунак. Поставят се в две форми за печене.
Ползвах форми за кекс за еднократна употреба от алуминиево фолио. Застлани са предварително с хартия. Не я омазнявах.
Двете форми се поставят в по-голяма тава, за да стоят устойчиво и така се покриват с прозрачно фолио, като отново се изчакват да втасат, докато удвоят обема си /при мен около час/.
Втасалите козунаци се намазват с разбит жълтък с малко прясно мляко. Поръсват се обилно с кристална захар.
През това време фурната се загрява на 200 градуса.
Слагат се да се пекат, както са поставени в тавата. Фурната се намалява на 180 градуса.
След 6-7 минути се намалява на 160 градуса. Пекох с вентилация общо 40 минути.






2 коментара:

camdandusler каза...

Looks delicious 😊 thanks for your recipes 😊

vesela каза...

Фантастичен козунак, Дани!