четвъртък, 2 април 2020 г.

БЪРКАНИ БУХТИ

БЪРЗИ БЪРКАНИ БУХТИ






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ЗА 16 БРОЯ

250 грама кисело мляко
300 грама брашно
2 яйца
3 с.л. захар
1 щ. сол
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1 капсула ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксера за 3-4 минути.
Содата и бакпулвера се разбъркват с млякото и като шупне се добавят към яйцата, като продължава разбиването с миксера.
Прибавя се щипка сол и ванилията и на 2-3 пъти брашното, като се бие на слаби обороти.
Получава се рядко тесто, което тежко пада от лъжицата.


В касерола се сгорещява обилно количество олио.
От тестото се гребва със супена лъжица и с помощта на втора лъжица внимателно се сипва в олиото.
Пусках да се пекат заедно по 4 броя.
Пекат се на по-слаба степен на котлона, за да не прегорят и за да не остане по средата суров център.
Бухтите сами се обръщат в сгорещеното олио, като се разклати леко съда.
Изпечените бухти се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят върху кухненска хартия да се отцеди олиото.
Могат да се гарнират. Бухтите се срязват с острието на нож до средата и вътре се поставя по лъжица крем по желание или конфитюр.
Днес една част са с млечно-маслен крем, а друга част са със сладко от вишни.
Поръсват се с пудра захар.