неделя, 10 ноември 2019 г.

СОЛЕНКИ-СИРЕНКИ

Бели облаци – кълбета, вплитат се в небето.
Разпилени бели рози - сипят се от върховете.
Истината - вечна и далечна –
е сред планините и реките…






СОЛЕНКИ СИРЕНКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

200 г краве масло
200 г краве сирене
300 г брашно
1 яйце
1-2 щ сол

1 жълтък за намазване
микс от семена за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маслото, престояло на стайна температура, се разбива с миксера да побелее.
Добавя се настърганото сирене и се разбива още малко. Прибавя се накрая едно яйце и 1-2 щипки сол и се бие още за кратко.
Към сместа се прибавя пресятото брашно и се разбърква добре с лъжица, докато се поеме брашното.
Полученото тесто се прехвърля на плота върху малко брашно и се омесва, като при необходимост се поръсва по още малко брашно до получаване на еластично и меко тесто.
Върху набрашнения плот се разточва кора от тестото с дебелина 4-5 мм.
Нарязва се на кръст на четири, а след това всяка четвъртина се нарязва по още 12 тесни лентички като лъчи. Така ще се получат 48 броя солени сиренки.




Всяка лентичка се навива на рулце, като острият край леко се подпъхва отдолу.
Готовите соленки като охлювчета се подреждат в тава върху готварска хартия.
Могат да се изпекат така, а може да се намажат с разбит жълтък и да се поръсят със семена. Това е по желание.
Изпичат се в загрята фурна предварително на 190 градуса за 15 минути.





Когато облаците плуват над Дунава!








2 коментара:

camdandusler каза...

Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

Даниела Русева каза...

I also thank you for your attention!