четвъртък, 22 август 2019 г.

СОЛ, ПИПЕР И ЗАХАР

СОЛ, ПИПЕР И ЗАХАР





Още малко живот за старите купи за подправки - с декупаж.



Две като тези кутии изхвърлих, на едната пишеше "брашно", а на другата "ориз", сега съжалявам. Другите три имаха още съдържание и за това оцеляха. Тях също мислех да изпратя към казана по някое време.Не ми харесваха, бяха стари пластмасови, нищо особено и ми омръзнаха. Но пък са ми много удобни. Просто вдигаш капачето и бръкваш с лъжицата, когато си до тенджерата на печката. По едно време ми хрумна, че може да ги поукрася някак и да им дам още шанс за служба. Ами, че вършат пък работа! Сума пари даваме за какво ли не, бих могла да си купя нови. Обичам да претворявам понякога и да получа нещо "ново" от нещо "старо".
Та, така, тези трите кутии придобиха съвсем нова визия. Приличат на акварелно рисувани.
Пак си ги напълних със сол, пипер и захар - най-важните продукти, които ги има във всяка къща.
А техниката е обикновен декупаж със салфетки.
Първо се боядисват кутиите с бяла акрилна боя на водна основа. Минах ги два пъти, че боята ми беше тип сатен и не покри плътно. При второто минаване с боя станаха бели. Оставят се да изсъхнат.
Следващата стъпка е залепването на салфетката. За целта всяка салфетка се разделя от пластовете /моите бяха трипластови/. Избраният мотив , в случая някакви цветя, се откъсва от този пласт, на който е картинката от салфетката. Поставя се върху изсъхналата бяла боя на буркана и с четка, потопена в салфетен лак се притиска леко да залепне на желаното място.
След като са залепени отделните мотиви, отново се оставят да изсъхнат.
Накрая всички готови купи /буркани/ се минават отгоре с четката с акрилен лак и пак се оставят да изсъхнат.